Померла депутатка ЛМР першого скликання, дружина дисидента Марія Гель

3912 0
У 1991-му Марію Гель обрали депутатом Львівської міської ради першого демократичного скликання.
Фото з архіву

Фото з архіву

У Львові на 84-му році життя померла вдова видатного громадського діяча, багатолітнього політв’язня конц­таборів Івана Геля Марія Гель. Про це Тvoemisto.tv повідомили її родичі.

У понеділок, 7 грудня, о 16:00 год відбудеться парастас у каплиці на Пекарській. У вівторок з 10:00 почнеться прощання в храмі Пресвятої Тройці по вул. Тершаківців. Похоронне богослуження розпочнеться о 12:00 год. Поховають померлу на Личаківському кладовищі, в родинному гробівці, поруч з чоловіком Іваном Гелем.

Марія Гель народилася у селі Дрогоїв Перемишльського повіту (тепер Польща). Її родину примусово виселили під час операції «Вісла». Оселилася родина в селі Верхня Білка біля Львова, була під постійним пресом НКВС. На початку 60-х Марія познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Іваном Гелем, активним діячем руху шістдесятників.
Іван Гель із дружиною Марією. 1982 рік.
 
Після закінчення ув’язнення чоловіка Марія поїхала до нього на заслання. Після двох десятиліть тюрем і заслань родина повернулася до Львова. У 1991-му Марію Гель обрали депутатом Львівської міської ради. Вона весь час залишалася активною громадянкою.

Марія із онуками

До речі, у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» має зберігатися вишиванка, яку в далекі 1970-ті роки Івану Гелю під час його перебування в ув’язненні вишила власне Марія.

Фото: Історична правда і Україна молода

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!