Пом’якшення карантину в Україні та Чехія починає знімати обмеження. Головне за ніч і минулу добу

7486 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Новинарня

Фото: Новинарня

Пом’якшення карантину і громадський транспорт лише у червні. Президент Зеленський каже, що за умови якщо не буде великої хвилі захворювання на коронавірус, то уже у травні Україна почне пом’якшувати умови карантину. «Частково людей треба буде відпускати на роботу, частково ті галузі, які дуже для нас важливі, будуть відкриватися», – каже він.

Разом з тим він боїться, що якщо допустити скупчення людей на Великдень, то захворюваність на коронавірусну хворобу COVID-19 в Україні може сягнути 2-10% населення і «така кількість хворих поставить лікарів перед страшним вибором – обирати серед пацієнтів, кому жити, а кому померти».

Читайте також: Чи передається коронавірус через продукти та їжу. Пояснення медиків

У свою чергу, міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що громадський транспорт в Україні відновить роботу не раніше червня.

«Бо у травні ми теж будемо бачити піки по захворюваності, тому ми маємо цей період пройти», – каже він.

Що стосується авіаперевезень, то Криклій не очікує, що Європа відкриє повітря до кінця літа. Тому відкриття регулярних перевезень у вересні міністр вважає «цілком ймовірним».

Коронавірус – Київ – Львів. В Україні за минулу добу понад 500 хворих на коронавірус – загальна кількість 4662. «Лідери» все ті ж – Чернівецька область (759), місто Київ (705), Івано-Франківська (427), Тернопільська (353) області. Одужало 246, проти 125 померлих.

На Львівщині у 203 пацієнтів позитивний результат тесту на коронавірус. Загалом в області 8 загиблих від інфекції, вилікувалося – 11.

У Львові відсьогодні з 16 години закривають на карантин усі ринки. Працюватиме лише – «Шувар», оскільки він має статус оптового. 

Читайте також: Лоукостер Ryanair планує ще знизити ціни на час літніх канікул

Через масову церковну ходу в Самборі під час карантину поліція відкрила кримінальне провадження. На чотирьох учасників заходу складено протоколи про адміністративні правопорушення.

В МВС заявили, що в разі великих скупчень людей і непокори під час великодніх свят будуть залучати сили спеціального призначення.

Чехія – Італія – Німеччина. Кабінет міністрів Чехії затвердив план, згідно з яким богослужіння та релігійні обряди можуть проводитися в храмах з 27 квітня з певними обмеженнями. Крім того, починаючи з вівторка, чехам було дозволено виїжджати за кордон з «обґрунтованих» причин.

Загалом країна буде виходити з карантину у три етапи. Перший з них розпочнеться уже 20 квітня. Почнуть працювати всі ремісничі майстерні, салони з продажу автомобілів, а також будуть відкриті фермерські ринки.

Завершальний етап запланований на 8 червня – тоді дозволять роботу усіх закладів.

Читайте також: Цей вірус, як злий геній. Американський журналіст про те, які висновки має зробити світ з COVID-19

За минулу добу в Італії від коронавірусу одужала рекордна кількість людей – 2 563, це найвищий показник від початку епідемії. 

А міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан заявив, що станом на п’ятницю 17 квітня епідемія коронавірусу взята під контроль. «Система охорони здоров’я Німеччини у жоден із днів не була перевантаженою», – сказав він. Тому країна теж думає над тим, щоб починати виходити з карантину.

Горять ліси і пилова буря у Києві. На Тернопільщині горить Чистилівський орнітологічний заказник загальнодержавного значення. Пожежа виникла 17 квітня на площі близько 8 гектарів.

У Житомирській області пожежі одразу у дев’яти лісових господарствах. Згоріло близько 4 тисяч гектарів лісу. Вогонь знищив та пошкодив майже сотню будинків місцевих жителів. За словами голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна, усе почалося 16 квітня через випалення трави.

А у Києві досі пилова буря. Хмара складалася з суміші пилу і залишків продуктів горіння з пожеж з Чорнобильскої зони та Житомирщини.

Читайте також: Прокуратура перевірить законність набуття права власності території біля озера у Винниках

Київ за якістю повітря упевнено випередив міста, які традиційно вважалися найбруднішими у світі. Індекс забруднення складає 376 одиниць, що характеризується як небезпечний рівень. Це більш як удвічі брудніше, ніж у китайському Шанхаї, де сильний смог – це звичайна справа.

При цьому пік загорянь сухостою і пожеж у Київській області надзвичайники очікують на вихідних, 18 та 19 квітня. Причини все ті ж – зумисне випалювання трави та так звані шашличники.

Ми за крок до світлого Великодня. Нині день миру у серці і доброти. Попросіть вибачення у рідних і близьких. Подумайте над тим, що позаду, а що хотіли би змінити в майбутньому. Гарного Вам дня і Веселих свят! 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!