Поради мільярдера: Хто винен, якщо до 35 років ви все ще бідні

5321 0
Найбагатша людина Китаю Джек Ма зробив статки завдяки інтернет-торгівлі. Його магазин Alibaba – найбільший китайський проект в сфері e-commerce, і нещодавно йому вдалося за годину продати товарів на $2 млрд. У своїй статті бізнесмен розмірковує про те, хто винен, якщо до 35 років вам не вдалося заробити грошей. Стаття – квітнева, але поради, висловлені в ній – завжди актуальні.
Фото: forbes.ru

Фото: forbes.ru

Оригінал тексту – Vulcan Post, переклад російською від AIN.UA

Джек Ма - творець найдорожчої інтернет-компанії в Азії. Alibaba обганяє за оборотом Amazon та eBay, разом взяті. Його статки перевищують $7 млрд.

Ви – бідні, бо неамбіційні.

Перед тим, як заснувати Alibaba, я запросив до себе 24 друзів, щоб обговорити цю бізнес-можливість. Ми проговорили вже дві години, але вони все ще були трохи спантеличені – повинен визнати, що тоді я висловлювався не цілком виразно. Вердикт: 23 з 24, що були тоді в кімнаті, сказали мені кинути цю ідею з безлічі причин. Наприклад: «Ти нічого не знаєш про інтернет, і що важливіше, у тебе немає стартового капіталу».

Тільки один друг (тоді працював у банку) сказав мені: «Якщо хочеш цим зайнятися, давай спробуємо. Якщо справа не вигорить, завжди можна повернутися до того, чим займався раніше». Я розмірковував про це всю ніч і вже до ранку вирішив, що все одно ризикнув би, навіть якби ідея не сподобалася всім 24 моїм друзям.

Коли Alibaba тільки починався, я відразу ж зіткнувся з сильним неприйняттям з боку сім'ї та друзів. Озираючись назад, я розумію, що мною рухала навіть не впевненість у потенціалі інтернету, а це: «Неважливо, чим ви займаєтеся, незалежно від того, досягли ви  успіху чи зазнали невдачі, досвід – це форма успіху сама по собі. Ви повинні продовжувати намагатися, і якщо це не спрацює, завжди можна повернутися до того, чим займалися раніше».

Як у цій цитаті з Томаса Лоуренса: «Всі бачать сни, але кожен по-різному. Ті, хто бачать сни в темних глибинах ночі, вранці бачать, що сни розсипалися на порох. Але ті ж, хто марить наяву, з відкритими очима - небезпечні люди, адже вони можуть втілити сни в реальності ».

Люди програють в житті з цих чотирьох причин:

  • Короткозорі - не бачать можливостей.
  • Недооцінюють можливості.
  • Не розуміють можливості.
  • Не можуть діяти досить швидко.

Ви бідні, бо неамбіційні. Бути амбітним – значить жити життям, повним великих ідей, мати велику мету в житті. У цьому світі є речі непізнавані і недоступні, але немає нічого, чого не можна було б досягти. Глибина ваших амбіцій визначає ваше майбутнє.

Цьому свідчення – історія Джулієт Ву Шіхонг – однієї з тих, хто став першим поколінням професійних керівників у Китаї. Їй вдалося домогтися визнання, пробиваючись по кар'єрних сходах від прибиральниці, доглядальниці, маркетолога, і допомагали їй у цьому самоосвіта і навчання.

Вона очолювала найвідоміші мультинаціональні IT-групи (Microsoft 1985-1998; IBM 1998-1999). Ву була символом нового покоління бізнес-керівників, яких зростив Китай під час економічних реформ і відкриття світу.

Вона починала кар'єру в крупній компанії з самого низу, її робочі обов'язки полягали в тому, щоб розливати чай і підмітати підлогу. Одного разу, коли вона забула свій пропуск, охоронець не пропустив її всередину. Вона говорила, що і справді є співробітником компанії, що вийшла лише, щоб купити офісне приладдя. Незважаючи на її благання охоронець не здавався. І, стоячи біля дверей, Ву бачила, як співробітники її віку, але стильно і по-діловому одягнені, вільно проходять всередину і ніхто не вимагає у них пропуск. Вона запитала в охоронця, чому їм не потрібно показувати пропуск, і охоронець холодно дозволив їй увійти.

Це стало поворотною точкою для Ву, їй було страшенно соромно, її самооцінка жахливо постраждала. Вона глянула на себе з боку: в мішкуватому одязі, штовхає брудний візок. Порівнюючи себе з тими, хто був одягнений по-іншому, вона відчувала глибокий біль від раптового усвідомлення того, що її дискримінують. І з цього моменту Ву присягнулась ніколи не дозволяти так принижувати себе – і стати всесвітньо відомою.

З тих пір вона не втрачала можливості просування. Кожен день Ву приходила на роботу раніше за всіх, а йшла останньою. Вона була готова вчитися, і скоро її зусилля були винагороджені: її зробили менеджером з продажу, а незабаром – регіональним менеджером в Китаї. У неї не було необхідної освіти і її часто називали «королевою парт-таймерів». Незабаром вона очолила IBM в Китаї. Це – історія Ву Шіхонг, героїні китайських ділових кіл.

Якби не цей випадок, Ву Шіхонг ніколи не вистачило б амбіцій і бажання стати багатою, і її життя розвивалася б зовсім по-іншому.

  • Ви бідні, тому що у вас нема бажання стати успішним.
  • Ви бідні, тому що вам не вистачає передбачення.
  • Ви бідні, бо не можете впоратися з власним боягузтвом.
  • Ви бідні, тому що вам не вистачає хоробрості і цілеспрямованості.
  • Амбіції можуть допомогти вам перевершити всі обставини і максимально наростити свій потенціал.
  • Амбіції допоможуть вам постійно вчитися і бажати досконалості.
  • Амбіції допоможуть вам подолати всі перешкоди і творити чудеса, на які інші не наважуються навіть замахнутися.
  • Неважливо, наскільки бідна ваша сім'я, не сумнівайтеся у своїх здібностях і будьте амбітні.
  • Якщо ваша сім'я вважає вас нікчемним, вас ніхто не пошкодує.
  • Якщо вашим батькам нічим платити за медичними рахунками, ніхто не буде співчувати вам.
  • Якщо вас перевершать конкуренти, ви не викличете жалості.
  • Якщо вас покинуть ваші близькі, ніхто не шкодуватиме вас.
  • Якщо ви нічого не досягли до 35 років, вас теж ніхто не пошкодує.

 

Так що дійте або ж займайтеся домашніми справами. У будь-якому іншому випадку ви просто дарма розтрачуєте свою юність.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!