Порошенка не випустили з України. Сьогодні він вдруге намагався перетнути кордон. Оновлено

3364 0
Прикордонники не змогли перевірити дійсність виданого головою Верховної Ради дозволу на виїзд з України.
Фото: УП

Фото: УП

П’ятий президент України та лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко вдруге намагається виїхати з України в Польщу. Ввечері 27 травня політика не випустили з території України, оскільки виникла проблема з підтвердженням дійсності дозвільного документу. Про це повідомляє УП з посиланням на власні джерела у ДПСУ та правоохоронних органах.

Зазначається, що 27 травня о 21.50 в пункт пропуску «Рава-Руська» на Львівщині прибув Петро Порошенко, який є членом комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського союзу, та 5 людей, які його супроводжували.

Читайте також: «Привласнення» нафтопроводу та закупівлі вугілля з «Л/ДНР». Медведчук дав покази проти Порошенка

Під час проходження паспортного контролю він надав копію розпорядження голови Верховної Ради Руслана Стефанчука про відрядження Постійної делегації ВРУ у Парламенській асамблеї НАТО та працівника апарату ВРУ до Литовської Республіки для участі у весняній сесії ПА НАТО.

Однак у ході перевірки цього документу виявилося не можливим встановити його дійсність, оскільки не зчитувався QR - код. Відтак, Порошенку та його оточенню роз'яснили, що у зв'язку з вищезазначеним вони не можуть перетнути державний кордон. О 23.50 експрезидент та його супроводжуючі повернулись на територію України.

У команді експрезидента повідомили, що він їде у відрядження. Депутатка Ірина Геращенко зазначила, що 29-30 травня 2022 року лідер партії «Європейська Солідарність» в складі парламентської делегації України візьме участь у щорічному засіданні Парламентської асамблеї НАТО. А 31 травня – 1 червня 2022 року Петро Порошенко візьме участь у засіданні Конгресу та Саміті Європейської народної партії (ЄНП), однієї з найбільших політичних родин в рамках Європейського Союзу.

У «Євросолідарності» також зазначили, що голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підтвердив законність наданих документів, проте документ, підписаний ним, дійсно не зчитується. 

«В той же час, документ, виданий головою ВР, дійсно не зчитується. Отже, він кимось пошкоджений. Диверсанти в апарті ВР? Чи хто? Ця історія дуже погано тхне. І ми не виключаємо, що на ПА НАТО не визнають повноважень української делегації. Що може бути більшим ударом для країни зараз?», – написала Геращенко. 

З її слів, непропуск через кордон Порошенка є «ганебною історією» на замовлення чинної влади, й такі дії називає абсолютно незаконними. 

Сьогодні, 28 травня Порошенко знову прибув у пункт пропуску «Рава Руська», де напередодні отримав відмову у виїзді. Зазначається, що експрезидент та люди з його оточення прибули трьома автомобілями. Співрозмовник УП додав, що Порошенко «об'їжджав чергу по зустрічці і нарвався на поліцію». У пункті пропуску він пред'явив дипломатичний паспорт.

Проте експрезидента вдруге не випустили з України. Як повідомила нардепка Вікторія Сюмар, цього разу код зчитався, проте прикордонники сказали, що Порошенко надав не всі документи. Оточнення політика називає такі дії «політичним замовленням» чинної влади та наголошує, що правоохоронці не мали жодних підстав відмовляти Порошенку у виїзді, адже він як нардеп не є військовозобов'язаним та має необхідні для виїзду документи. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!