Порошенко схвалив урізання виплат пенсіонерам, що працюють

2855 0
Президент України Петро Порошенко підписав три закони, які тимчасово обмежують розмір пенсій пенсіонерам, що працюють. Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Зокрема, Порошенко підписав закон України № 213-VIII «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо пенсійного забезпечення», що передбачає поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок.

Закон передбачає з 1 березня 2015 року поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а за окремими професіями та спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих і особливо шкідливих умовах праці та на пенсію за вислугу років.

З метою створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України та вдосконалення окремих положень щодо пенсійного забезпечення законопроект передбачає:

- для обчислення пенсії застосовувати середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 роках;

- пенсії працюючим пенсіонерам виплачувати в розмірі 85%, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність;

- особам в період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші), пенсії, призначені у відповідності з чинним законодавством України, не виплачувати.

При цьому, обмеження щодо виплати пенсій не будуть застосовуватися на період до осіб, що займають посади державних службовців у Міністерстві оборони, Збройних силах України, інших військових формуваннях і правоохоронних органах і безпосередньо виконують функції щодо забезпечення обороноздатності держави, і пенсії яким призначені відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

На осіб, які брали участь в антитерористичній операції і мають статус учасника бойових дій, або стали інвалідами, не поширюються норми про скасування виплати пенсії у разі, коли такі особи після повернення з АТО будуть працювати на зазначених посадах.

Також Президент пописав закон України № 214-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо посадових осіб органів доходів і зборів», який скасовує виплату пенсій працюючим чиновникам органів доходів і зборів.

Це закон скасовує виплату пенсій посадовим особам органів доходів і зборів у період роботи в таких органах, а також позбавляє одноразової допомоги в розмірі десятирічної заробітної плати у разі загибелі цього чиновника і в розмірі п'ятирічної заробітної плати у разі заподіяння даній посадовій особі тяжких тілесних ушкоджень під час виконання службових обов'язків.

Читайте також: Що змінилось у пенсійному законодавстві. 5 фактів

Крім того, Порошенко підписав закон України № 215-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо посадових осіб контролюючих органів", який скасовує виплату пенсій працюючим чиновників контролюючих органів.

Ці закони будуть діяти до кінця 2015 року. Як зазначають у прес-службі, ці, а також низка інших законів, ухвалених Верховною Радою 2 березня, є однією з умов надання Україні розширеного кредитування з боку Міжнародного Валютного Фонду.

За матеріалами "РБК-Україна"


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!