Як виглядає портрет львівського ІТ-спеціаліста. Дослідження

2022 0
Кількість спеціалістів, які працюють у галузі ІТ, також продовжує рости – 30-31 тис. порівняно з 26-26.5 тис. в минулому році.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

Незважаючи на пандемію, динаміка приросту кількості компаній у Львові становить 4%. Станом на зараз у Львові нараховують 511 ІТ-компаній, тоді як у 2020 їх кількість їх було 492. Про це свідчать дані дослідження ІТ Research, що проводили соціологічна агенція Fama спільно з Львівським ІТ Кластером.

«Незважаючи на несприятливу ситуацію у зв’язку з коронакризою, кількість спеціалістів, які працюють у галузі ІТ, також продовжує рости – 30-31 тис. порівняно з  26-26.5 тис. в минулому році», – йдеться в повідомленні.

Портрет ІТ-спеціаліста

Середній вік розробників у Львові у 2021 році становить 29±1 років, в минулому році показник був – 29 років. За рівнем кваліфікації розподіл такий: частка Junior спеціалістів – 23%, Middle – 41% та Senior – 35%. Більшість ІТ-спеціалістів – чоловіки 62%, тоді як частка жінок у галузі ІТ зросла в порівнянні з минулими роками і становить 38%.

Читайте також: «Не бійтеся ставити нескромні цілі». Поради жінок, що досягли успіху в ІТ

Загальний економічний ефект від діяльності ІТ-сфери у Львові у 2020 році становив $1,412 млрд (для порівняння у 2019 році – $1,295 млрд), з яких прямий економічний ефект – $865 млн, непрямий (вплив ІТ на суміжні галузі економіки) – $557 млн.

Ставлення до вакцинації

Більшість опитаних (76%) позитивно ставиться до вакцинації від COVID-19. 74% респондентів зазначили, що вже вакцинувалися, а 67% завершили цикл вакцинації. Третина вакцинованих (33%) отримали щонайменше одну дозу CoronaVac, кожен п’ятий отримав Pfizer (23%), AstraZeneca/Covishield (26%) або Moderna (19%). Більшість опитаних (84%) вказали, що компанія, в якій вони працюють сприяє вакцинації працівників.

Читайте також: Зарплата від $570 до $3000. Яким є IT-ринок праці у Львові. Візуалізація

Додамо, що в 2021 році дослідження проводили у співпраці з Івано-Франківським ІТ Кластером з метою більш масштабного вивчення ІТ-індустрії у двох містах – Львові та Івано-Франківську. Окрім аналізу економічного ефекту ІТ-індустрії, IT Research 6.0 вивчає людський капітал, вплив вищої освіти, вплив Covid-19 на ІТ-індустрію тощо.

Для довідки

ІТ Research – дослідницька мережа, завдяки якій з 2015 року з ініціативи Львівського IT Кластеру проводять масштабне дослідження ІТ-ринку Львова. Вона має на меті відстежувати зміни та розвиток ІТ-бізнесу у Львові та Україні, а також його вплив на місто, суміжні індустрії та загальний економічний ефект зокрема.

Перше дослідження – у 2015 році – мало на меті загальний огляд галузі та охарактеризувати ІТ-ринок Львова. Друге (2017 рік), третє (2018 рік) та четверте (2019 рік) дослідження, окрім огляду ринку, також акцентують на вимірюванні економічного ефекту від діяльності ІТ-галузі у Львові. П’яте дослідження (2020 рік) містить в собі дані про вплив пандемії на діяльність та розвиток ІТ-індустрії у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!