«Поставити себе на місце воїна». Психолог про те, як сприймати втрати під час війни

1729 0
Психолог говорить, що для ворога не існує цивільних чи нецивільних. Він не робить різниці.
фото андрія дубчака

фото андрія дубчака

Військовий психолог, експерт у сфері інформаційно-психологічних операцій і контррозвідувального захисту Олег Покальчук вважає, що українцям потрібно максимально швидко позбутися романтичних уявлень про те, як йде війна. Її в книгах та фільмах створювали з урахуванням почуттів глядача, і там не мало бути травматичних сцен, хоча насправді війна в основному складається з таких. Про це він повідомив в інтерв’ю Лівому берегу.

«Наша драма – драма нашого сприйняття, нашого переживання – полягає у тому, що ми до цього були не готові. Ми підсвідомо очікували іншого: що на війні є якісь правила, що люди вмирають красиво. І то вмирають в основному погані, а хороші переважно лишаються живими. Це не так. Утворився такий контраст між очікуванням і реальністю, і ми на нього наступили, як на міну», – каже він.

Читайте також: «Вони бояться смерті сильніше, ніж ми». Психоаналітик Роман Кечур про путіна і росіян

Психолог говорить, що для ворога не існує цивільних чи нецивільних. Він не робить різниці, а буде знищувати всіх. Водночас Олег Покальчук пояснює, як з цим давати собі раду. Психолог радить таку установку – сприймати себе як солдата.

«Якщо ви сприймаєте себе як солдата, у вас деякі речі стають на свої місця. Коли ти всередині війни і війна всередині тебе, тоді жах – на відстані пострілу. Це безпосереднє зло, з яким ти зараз воюєш і будеш воювати решту життя (не обов’язково на полі бою). Це такий моральний імператив, який стабілізує психіку», – пояснює він.

За його словами, таких історій, як у Бучі, Ірпені, Гостомелі, буде більшати, оскільки росіяни були не тільки там. Ми ще будемо дізнаватися про Чернігів, Маріуполь, як поступово дізнавалися про злочини нацистів або Червоної армії під час Другої світової війни. Так, головне, на думку психолога, через нашу розмову амортизувати сприйняття і поставити себе на місце воїна, бо цей жах буде далі пхатися нам у голову. 

Читайте також: Валіза – це все, що лишилося від «того» життя. Історія одної біженки, яка приїхала до Львова

«Коли ти воїн – ти вдягаєш на себе шолом. Ти відчуваєш, як жах ударяється об твою каску, але шолом захищає якщо не від удару, то принаймні від уламків. Оце наше завдання – захистити людей від уламків терористичного вибуху, який спричиняє страх і деморалізацію», – додає Олег Покальчук.

Нагадаємо, що після звільнення Київської області від російських загарбників з’явилась інформація про військові злочини, які скоїли росіяни в Бучі, Ірпені, Гостомелі, де сотні чи й тисячі вбитих, роздертих, зґвалтованих мирних громадян України. Із Київщини вивезли вже понад півтисячі тіл вбитих мирних мешканців. Їх будуть оглядати судмедексперти, щоб задокументувати злочини, які вчинили російські військові. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!