Потрібні біотуалети, рації та каремати. Яка ситуація у чергах до кордону з Польщею

1555 0
Черги розтягнулися на 20-30 км. Людям потрібні біотуалети, також гучномовці, рації, матраци, каремати.
Фото: infopost.media

Фото: infopost.media

Кілометрові черги на пунктах пропуску на кордоні з Польщею практично не зменшуються. Найбільші скупчення переселенців фіксують у Шегинях, Краковці, Раві-Руській. Місцеві мешканці організували пункти обігріву, допомагають з їжею та гарячими напоями. Разом з тим є потреба в інших необхідних речах, а також у волонтерах.

Голова Яворівської територіальної громади Ігор Грабовський у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що порівняно з першими двома днями тепер черга дещо зменшилася, оскільки немає інтенсивного напливу біженців. Наразі черга сягає від Краківця до Новояворівська. Є багато жінок і дітей, тому потрібні волонтери, щоб допомагати, ходити між рядами, приносити потрібні речі.

Читайте також: На кордонах із Польщею кілометрові черги. Як допомагає влада

«У селах, де стоїть черга, розгорнуті пункти обігріву, в них є харчі та засоби гігієни. Потрібно їх доставляти, бо люди не хочуть йти, бояться втратити свою чергу. Можна також підвозити людей на автомобілях. Загалом з їжею більш-менш нормально, багато продуктів передають з Польщі також. Ліками в принципі забезпечені, але потрібні такі медикаменти, як заспокійливі, від головного болю, від тиску», – каже він.

Також треба біотуалети, системи обігріву, які швидко нагріваються, особливо для великих шкільних спортзалів, генератори.

У черзі до пункту пропуску в Раві-Руській потрібні гучномовці, хоча б кілька штук, оскільки знайти їх зраз складно. Є проблема з біотуалетами, яких досі немає, каже селищний голова Рава-Руської селищної ради Іван Іванса.

«На нічліг потрібні карімати, спальники, матраци, бо їх нам обіцяють, але буде, певно, пізніше, через день-два. Загалом треба речі, щоб люди з дороги могли переночувати, можна також допомогти з чайниками та бутильованою водою. Не йдеться про довше поселення, треба, щоб людина дві-три доби переночувала, бо черга тягнеться на 20 км. Треба чайники, каремати, воду бутильовану», – каже він.

Читайте також: На Львіщину прибуло понад 30 тисяч переселенців та майже 100 тисяч виїхали до Польщі

Натомість у пункті пропуску в Шегинях чи не найбільша черга – близько 30 км. Голова Шегинівської територіальної громади Оксана Павуцьо зауважує, що найбільше проблеми також з біотуалетами – їх вже другу добу не привозять. Також потрібна готова їжа, щоб людям можна було роздати і вони перекусили. А от з гучномовцями, раціями проблем немає, процес налагоджений.

Нагадаємо, що Львівщина відкриває на кордоні з Польщею додаткові піші переходи. Щоб пришвидшити матерям, дітям та людям старшого віку перетин кордону, організовують додаткові піші переходи на пунктах пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» та «Варяж-Усьмеж». До Нижанковичів людей довозитиме транспорт. Окрім цього, на Львівщину вже прибуло понад 30 тисяч переселенців та майже 100 тисяч мешканців виїхали до Польщі. Детальніше читайте за посиланням.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!