Свідки історії. Фоторепортаж з музею, де зберігається прапор, який вперше підняли у Львові

1942 0
У Музеї визвольної боротьби України нещодавно відкрилась виставка «Прапори - свідки історичних подій». Тут у хронологічній послідовності можна побачити стяги, пов'язані з боротьбою українців за державу та які стали свідками важливих історичних подій. Серед експонатів є прапор, вперше піднятий у Львові у 1990 році. Tvoemisto.tv відвідало експозицію, аби побачити її на власні очі.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Виставка починається з прапора спортового товариства «Сокіл». На ньому зображений галицький лев - це давній символ, апеляція до княжих часів. «Сокіл» був заснований в 1894 році, до товариства входили гімназисти та студенти. Незважаючи на те, що це був кінець 19 ст., на прапорі бачимо синю фарбу, які свідчать про те, що синій і жовтий кольори існували тут на Галичині ще на теренах Австро-Угорської монархії.

Наступний експонат, який є свідком боротьби українців - прапор з Жовківщини оригінальної форми. Датований 40-ми роками 20 ст. Це прапор бійців УПА. І найцікавіше, що його знайшли випадково на під час реставрації церкви преподобної Параскеви Сербської у с. Крехів. В куточку прапора є позначка ДОТ. Наразі науковці не знають, що вона означає. Переданий цей прапор у музей у 2018 році. 

Можна побачити прапор з перших мітингів у 1989-1990 роках з підписами депутатів, які передали його музею. 

А це - історичний синьо-жовтий стяг, який вперше підняли над міською Ратушею у Львові у квітні 1990 року. 

Читайте також: Вигукували «Слава Україні» і плакали. Як у Львові вперше підняли синьо-жовтий прапор

Також є прапор, який того ж дня (3 квітня 1990 року) був встановлений у сесійній залі Львівської міськради. До музею переданий у 1994 році. 

Прапор-транспорант, який музею передали білоруські уніати греко-католики, коли в 2001 році в Україну приїжджав Іван Павло II.

Прапори з Помаранчевої революції, зокрема медпункту, який був у Львові. 

Є стяги з Євромайдану. 

Прапор, який висів у Мюнхені в офісі Степана Бандери. Передали його в музей у 2009 році. 

Родзинкою виставки є прапор пластового куреня «Лісові чорти». В музеї він знаходиться тимчасово. З ним пов'язана цікава історія. Коли радянська армія зайшла на терени України, його розшили і частину з зображенням тризубу сховали в одній з будівель Львова. І лише у 90-х роках знайшли сховану частину прапора. Тоді стяг знову зшили. Цьому прапору скоро буде сто років. 

Події російсько-української війни відображені у двох прапорах Василя Сліпака, який загинув на Донбасі. Прапори підписані його побратимами. 

Експонується прапор з Італії з підписами українських волонтерів з м. Неаполь.

При вході на експозицію можна побачити прапор з Євромайдану, який знайшли на барикадах на Інститутській. 

Виставка триватиме до початку жовтня за адресою вул. Лисенка, 23 А.

Анна Чистякова

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!