Представників російського ПЕН-клубу не запросять на з’їзд до Львова

1496 0
Український ПЕН-клуб заявив, що засуджує позицію керівництва російського ПЕН-клубу, яка виключає можливість запросити керівників організації на з’їзд в Україну.
фото: az616578.vo.msecnd.net

фото: az616578.vo.msecnd.net

«Ми повністю підтримуємо чесних письменників і засуджуємо конформістське керівництво російського ПЕН, що ставить під загрозу принципи Міжнародного ПЕН-клубу і багатовікової гуманістичної традиції російської літератури. Ми особливо обурені зневажливим ставленням російського ПЕН до Сенцова та інших політичних в’язнів», – йдеться у заяві.

Представники організації вважають жахливим те, що «десятки людей в Росії перебувають в ув’язненні за свої вислови та думки, а також те, що російський ПЕН-клуб повністю сліпий і глухий до їхнього тяжкого становища».

«Як потенційні господарі 83-го з’їзду Міжнародного ПЕН-клубу, ми вважаємо, що неможливо запросити в Україну посадових осіб прокремлівської організації, які в повній мірі підтримують військове вторгнення та анексію Криму… Ми твердо переконані, що і заявлена позиція, і діяльність російського ПЕН-клубу розходиться зі Статутом ПЕН-клубу та основоположними принципами поваги прав людини і міжнародного права», – наголошується у заяві.

Минуло тижня стало відомо, що публіциста, громадського активіста Сергія Пархоменка з 10 січня виключили з російського ПЕН-клубу. Пархоменко вважає, що це рішення пов’язане з опублікованою на сайті «Эхо Москвы» заміткою «про ганьбу, що сталася з Російським ПЕН-клубом, коли його керівники публічно відмовилися від заяви на підтримку Олега Сенцова».

Згідно з протоколом засідання виконкому організації, це рішення було прийнято одностайно. Пархоменка виключено з організації «за відхилення від непорушних принципів, зазначених у Хартії Міжнародного ПЕН-клубу, систематичне невиконання вимог цього Статуту, за провокаційну діяльність, яка є несумісною з цілями та завданнями Російського ПЕН-центру, і висловлювання, що зачіпають честь і гідність особистості». Після цього рішення про вихід з організації оголосила ще низка письменників.

Нагадаємо, 18-го листопада відбулося підписання меморандуму між Львівської міською радою та Українським центром міжнародного ПЕН-клубу в рамках проведення 83-го Міжнародного конгресу ПЕН-клубу у Львові. Орієнтовна дата проведення – вересень 2017-го року.

Додамо, «ПЕН-клуб» (International PEN, PEN Club) – міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів, а також істориків і журналістів. Був створений з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу; акцентує увагу на ролі літератури в розвитку взаєморозуміння і світової культури; бореться за свободу слова. Назва клубу – ПЕН – це абревіатура від англійських слів «Poets, Playwrights, Essayists and Novelists» – «поети, драматурги, есеїсти, романісти», які складаються в слово «пен» (pen) – ручка для писання. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!