Про що насправді пісня «Шум», з якою Україна потрапила у фінал Євробачення

9665 0
«Шум» – це веснянка, пісня-гра, яку у дохристиянські часи використовували у ритуалах пов'язаних з природою.
Фото: з Фейсбук-сторінки гурту «Go_A»

Фото: з Фейсбук-сторінки гурту «Go_A»

Сьогодні, 22 травня у Нідерландах, в Роттердамі відбудеться фінал 65-го Євробачення.

Переможцями першого півфіналу стали Норвегія, Ізраїль, Росія, Азербайджан, Мальта, Литва, Кіпр, Швеція, Бельгія та  Україна. 

Читайте також: Україна стала 10 переможцем першого півфіналу Євробачення

Пісню «Шум» українського гурту Go-A публіка в Роттердамі зустріла дуже тепло, а у букмекерів шанси Go-A на перемогу після півфіналу зросли – серед фаворитів вони піднялися з 8 на 4 місце. Ледерами є Італія, Мальта і Франція, пише «BBC Україна».

«Шум» – це веснянка, пісня-гра, яку у дохристиянські часи використовували у ритуалах пов'язаних з природою. Фольклористи вивчають її багато років, про «Шум» писали і Борис Грінченко, і Михайло Грушевський.

«Вся українська обрядовість побудована на тому, що люди збиралися всі разом і вірили, що пісні мають магічну силу. Зокрема закликання весни - це було дуже важливе обрядодійство. Люди виходили, співали і таким чином вони вірили, що весна прийде швидше», – розповіла вокалістка гурту Go-A Катерина Павленко у розмові з «Радіо НВ».

На YouTube ця ж пісня є у автентичному виконанні. Співає Настя Зеленько з села Розумівка на Кіровоградщині.

Нагадаємо, фінал пісенного конкурсу «Євробачення-2021» відбудеться сьогодні, 22 травня. Його можна буде подивитися на двох телеканалах: UA: Перший і СТБ. Також фінал «Євробачення» можна дивитися на сайті конкурсу і фейсбук-сторінці «Євробачення». Трансляція почнеться о 22:00.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!