Проблема не в мові, а в поганих діалогах. Сценаристка «Спіймати Кайдаша» про україномовні фільми

6387 0
Багато років телебачення розраховувало на російський ринок і протягом останніх десятиріч не розвивало український продукт.
скріншот з серіалу, де наталка ворожбит зіграла роль матері мелашки

скріншот з серіалу, де наталка ворожбит зіграла роль матері мелашки

На початку березня канал «СТБ» показав український серіал «Спіймати Кайдаша» – сучасну адаптацію повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я». Сценарій серіалу написала драматургиня Наталія Ворожбит, яка до цього працювала над фільмами «Кіборги» та «Дике поле» (екранізації «Ворошиловграду» Сергія Жадана). В інтерв’ю ЛБ вона поділилися думками з приводу нещодавнього скандалу навколо продюсерки «1+1» Олени Єремєєвої, яка сказала, що українська мова підходить краще для комедій, аніж для мелодрам.

«Таке навіть коментувати не хочеться. Це зрадницькі антиукраїнські висловлювання. Я інакше їх трактувати не можу. Такі люди не повинні формувати культурний продукт і працювати там, де працюють. Ми розуміємо, що нам тяжко дістається мова, що ми й досі перебуваємо під впливом російської, але ігнорувати те, що українська – жива, прекрасна, і її треба розвивати, – це гріх, як сказала б баба Параска», – каже вона.

Читайте також: Популярний телеканал вибачився за помилку про греко-католиків і педофілію. Відео

Також, за словами Наталки Ворожбит, це не був випадковий ляп Олени Єремєєвої, а вона висловила поширену серед телевізійного цеху думку.

«Багато років телебачення розраховувало на російський ринок і протягом останніх десятиріч не розвивало український продукт. Їм легше думати, що українська – некомфортна і не сприймається аудиторією. Нехай назвуть ті проекти українською, які вони створили і які не зайшли глядачеві. Впевнена, що проблема буде не в мові, а в поганих діалогах. Сценаристи для телебачення пишуть нижче середнього, але до поганої російської звикли, а до поганої української – ні. І це добре, це наш шанс робити українською тільки хороші фільми», – додає вона.

Нагадаємо, що на початку березня міні-серіал «Спіймати Кайдаша» вийшов на екрани. У ньому роль Мелашки, молодшої невістки Кайдашів, зіграла львів’янка Дарина Федина. Матеріал про її неординарну роль можна прочитати за посиланням.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!