Продаж квартири і оформлення спадщини. Хто може це зробити в умовах війни

4761 0
Відчужити нерухомість неможливо за дорученням, а оформити угоду можливо лише за місцем знаходження майнового об’єкту.

З початком воєнного стану в Україні практично зникла можливість оформити придбану нерухомість або земельну ділянку, адже були закритими реєстри речових прав. Від початку травня ця функція знову доступна, проте все ще є деякі обмеження. Зокрема, не можна зробити жодних дій з нерухомим майном за дорученням. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив нотаріус Олександр Дячук.

Читайте також: Україна проходить через критичну фазу війни, – Резніков

Сьогодні фактично неможливо зараз перевірити, чи жива людина, яка надала доручення, якщо вона проживає на тимчасово непідконтрольній Україні території. Наприклад, якщо вам пів року тому надали доручення терміном на три роки, щоб ви продали чиюсь квартиру, нотаріуси не можуть цього оформити, навіть якщо бачать у реєстрі, що документ дійсний.

Зі слів Олександра Дячука, відкриття реєстрів є великим плюсом, адже немає жодних обмежень для оформлення нерухомого майна чи землі (можна отримати витяг з Державного земельного кадастру). Однак зробити це можна тільки за місцем знаходження об’єкта відчуження.

«Раніше ми могли відчужувати нерухомість як за місцем її знаходження, так і за місцем реєстрації однієї з осіб. Зараз залишилася можливість тільки відчужувати майно за місцем знаходження. Тобто, якщо майно розташоване у Львові, то ми можемо його оформлювати тільки. Раніше, якщо майно було у Києві, а людина була зареєстрована у Львові, то ми могли оформляти цю нерухомість тут», – каже нотаріус.

Читайте також: Сіль, курс валют і білорусь, або Чому не варто вестися на інформаційні вкиди

Також є нюанси щодо прийняття у спадок нерухомого майна. Людина може прийняти право на спадщину за законом чи за заповітом після 6 місяців з часу смерті спадкодавця. Але від початку воєнного стану цей термін призупинений, тобто якщо станом на 24 лютого залишився місяць чи два до завершення терміну прийняття спадщини, його відлік поновиться тільки після завершення дії воєнного стану.

«У зв’язку з війною, починаючи з 24 лютого термін прийняття спадщини призупинений. Відновити його ми зможемо тільки після закінчення воєнного стану. Наприклад, якщо людина померла рік тому, а спадкоємець через певні причини не оформив спадщину, а строк її прийняття закінчився до 24 лютого, то у такому разі ми можемо видавати спадщину», – пояснює нотаріус.

Крім того, є обмеження щодо громадян росії, для яких не можна вчиняти жодних нотаріальних дій. Олександр Дячук додає, що виняток становлять росіяни, які мають на це законну підставу, зокрема, якщо особа має посвідку на постійне місце проживання. В іншому разі нотаріуси відмовляють у наданні послуг.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!