Програма «70/30%»: Київське ОСББ встановило на даху сонячну електростанцію і забезпечує власний теплопункт

2895 0
Влітку система зможе забезпечити у будинку роботу ліфтів

Мешканці київського ОСББ «Художник» встановили сонячні панелі на даху, які стали джерелом електроенергії, зокрема для обладнання індивідуального теплового пункту. Тому мешканці залишаються з теплом та гарячою водою. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

У житловому будинку на Великій Васильківській виконали низку енергоефективних робіт у рамках міської програми «70/30%», що діє для будинків ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та ЖБК (житлово-будівельний кооператив). За умовами програми 70% вартості робіт оплачує місто, а 30% – збирають та інвестують мешканці.

«Мешканці будинку вже не вперше беруть участь у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт «70/30%». Тут відремонтували індивідуальний тепловий пункт, встановили енергозберігаючі вікна та двері в місцях загального користування, утеплили фасад, встановили три гібридні інвертори по 10 кВт і 30 кВт батарею. І це обладнання може заряджатись або від мережі, або від сонячних панелей, що встановлені на даху. Від батарей автономно може повністю працювати ІТП (до 48 годин), а з освітленням МЗК і зовнішнім – на батареях це все може працювати добу. Загальна вартість виконаних робіт – 2,5 млн грн», – зазначив Петро Пантелеєв.

За словами представника правління ОСББ Дениса Скоренка, система дозволяє вручну підключати і відключати ліфти до батареї, тому влітку вони планують забезпечувати роботу ліфтів також за допомогою сонячної  енергії. Тобто влітку  будинкові системи можуть повністю працювати завдяки сонячним панелям.

Як підкреслив Петро Пантелеєв, кожен такий оснащений будинок, де мешканці взяли участь та інвестували свої кошти, це приклад підвищення енергетичної безпеки навіть на рівні окремого будинку. І кожен із таких прикладів разом із іншими формує загальноміську та державну систему протистояння агресору, який зараз намагається знищити наші енергетичні об’єкти.

«Такі проєкти ми плануємо масштабувати, а досвід поширювати для якомога більшої кількості будинкових громад. Житлові будинки, не лише нові, а яким уже десятки років, можуть бути енергоефективними. Затрати енергоносіїв, як і затрати на комунальні послуги, можна поступово зменшувати», – сказав Петро Пантелеєв.  

В КМДА зазначили, що загалом у столиці вже виконано понад 1000 енергоефективних проєктів, завдяки чому мешканці вже значно менше сплачують за комунальні послуги. Комісія з проведення конкурсу з реалізації енергоефективних проєктів у житлових будинках Києва продовжила прийом проєктів «70/30» до 1 березня 2023 року. Нагадаємо також, що у цьому році Київ передбачив 9 млн грн у рамках програми «теплі кредити» для будинків ЖБК і ОСББ. Програма дозволяє мешканцям багатоповерхівок відшкодовувати 30% тіла банківського кредиту, що взятий для виконання енергоефективних робіт. 

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!