Шість районів замість 20. Як планують поділити Львівщину

21368 0
У Мінрегіонбуді та в ЛОДА представили проекти укрупнення районів Львівщини.
Фото: drymba.com.ua

Фото: drymba.com.ua

В Україні стартував другий етап реформи децентралізації, в межах якої на Львівщині готують масштабну адміністративно-територіальну реформу, яка передбачає укрупнення районів із 20 до п’яти або шести.

Читайте також: Львівщина розвиватиме Карпатський регіон спільно з ЄС

Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук мапу нового територіального устрою, який пропонує міністерство, натомість у ЛОДА підготували свій проект, який вже представили новому очільнику області Маркіяну Мальському та оприлюднять після погодження у міжвідомчій комісії.

Що пропонує міністерство?

У Мінрегіоні пропонують утворити у Львові п’ять районів та 61 об’єднану територіальну громаду. Йдеться про Львівський, Дрогобицький, Самбірський, Червоноградський і Золочівський райони. Як пояснила Tvoemisto.tv виконувачка обов’язків директорки департаменту економічної політики ЛОДА Марта Бухтіярова, у міністерстві послуговувались фінансовими показниками та межами доступності. 

Що пропонує Львівська ОДА

Водночас у ЛОДА розробили власний варіант поділу області, в якому пропонують створити 6 районів та майже 70 ОТГ. Йдеться про Львівський із адміністративним центром у Львові, Дрогобицький із центром у Дрогобичі, Червоноградський, Стрийський, Самбірський і Золочівський райони із адмінцентрами у Червонограді, Самборі і Золочеві відповідно. Найбільшим із них буде Львівський район.

Марта Бухтіярова наголошує, що цей варіант є лише баченням департаменту і обов’язково має обговорюватись на рівні ОТГ. 

«Ми отримали відповідне доручення від Кабміну, щоб розробити новий план поділу області на райони та подати його на розгляд у Мінрегіон. Оскільки у Львівській області не затверджений Перспективний план розвитку частини районів, а ті, що затвердженні, потребують перегляду по громадах, які утворилися у 2015 році, міжвідомча комісія, яка, власне, готує до розгляду міністерства проект районування, вирішила доопрацювати частину перспективного плану і вже на його основі розробити проект нових районів», – розповідає Марта Бухтіярова.

Цей проект готував департамент економічної політики ЛОДА. Після чого, приблизно два тижні, його погоджуватиме комісія та направить на остаточне погодження в Міністерство регіонального розвитку.

Читайте також: Львівщина посіла 9 місце в рейтингу областей за станом екології

Як ця реформа працюватиме і чи вдасться за нею провести наступні місцеві вибори наразі в ЛОДА сказати не можуть, адже ще не всі ОТГ остаточно сформувались.

Після нового адміністративно-територіального поділу райадміністрації матимуть значно менше обов’язків і повноважень та будуть виконувати радше наглядові та рекомендаційні функції. Натомість громади на місцях отримають більше повноважень, зокрема гроші йтимуть на пряму в ОТГ, а не в район.

«Всі фінансові питання вирішуватимуть на базовому рівні. Нікому з ОТГ не доведеться їхати в район по довідку. Всі послуги мають бути максимально наближені до мешканця», – каже Марта Бухтіярова.

Читайте також: У Львові презентують план розвитку області до 2021 року. Відео

Нагадаємо, нині Львівщина поділена на 20 районів. Раніше депутат Львівської облради Михайло Задорожний оприлюднив проект поділу Львівської області на 7 районів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!