П'ять способів захопити дітей читанням

6762 0
Читання може бути для дітей справжньою розвагою, але коли воно подається як обов'язкове навантаження, то може стати нудним або навіть ненависним заняттям. Пропонуємо батькам п'ять способів прищепити дітям любов до читання.
фото: goodfon.su

фото: goodfon.su

1. Зробіть так, щоб діти могли читати все, що їм цікаво. Звісно, можливо, вам хочеться, щоб вони читали Шекспіра чи щось повчально-розвивальне, але погодьтеся, будь-яке читання краще, ніж повна його відсутність. Читайте разом інструкцію до мобільного телефону, енциклопедію про динозаврів або просто дитячий журнал з картинками.  У будь-якому випадку, це набагато краще, ніж годинами просиджувати перед телевізором. Нехай діти читають книги, які їм цікаві, і вони природним чином будуть розширювати свій світогляд, що стосується жанрів і тем, попутно розвиваючи читацькі навички та ерудицію.

2. Нехай книги будуть у будинку всюди. Не тримайте книги винятково на книжкових полицях у шафі. Покладіть кілька книг на журнальний столик – зверху на пульт дистанційного керування телевізором. Нехай на поличці вашого кухонного куточка, за яким ви проводите сімейні трапези, стоїть 4–5 книг різної тематики. На столику біля дитячого ліжка теж не повинно бути порожньо. Поставте туди кілька цікавих книг для вечірнього читання, а також установіть якісну настільну лампу, при світлі якої дитина зможе читати після того, як ви вимкнете світло. Протягом дня, коли ви знаходитесь у полі зору дітей, ви могли б із захопленням перегорнути кілька дійсно цікавих книг, діставши їх із ваших книжкових полиць. Так ви підвищите шанс того, що дитина вибере собі якусь книгу й почне її з цікавістю читати.

3. Перетворіть читання на гру. Попросіть дитину прочитати книгу, а потім відповісти на запитання про прочитане. Якщо у вас кілька дітей приблизно одного віку, ви можете перетворити це заняття на веселий і цікавий конкурс. За кожну правильну відповідь (на не найпростіше запитання) вони повинні щось отримати, наприклад, звільнення від вечірнього миття посуду, улюблене частування або прогулянку в парку. Звісно ж, батьки теж повинні прочитати ці книги.

4. Читайте разом з дітьми, навіть перш, ніж вони самі навчаться читати. Діти набагато охочіше читають, якщо батьки читають разом з ними. Це підсилює позитивні відчуття від читання та є чудовим способом провести час разом. Щоб допомогти дітям мислити критично, ставте їм запитання у процесі читання. Нехай вони по черзі з вами беруть книгу в руки та прочитують свою сторінку вголос (якщо вони вже вміють читати). Можете запропонувати їм читати всі ті місця, де висловлюється певний герой, або читати за ролями. Якщо вони ще не вміють читати, просто покажіть картинку й запропонуйте розповісти про те, що відбувається з героями.

5. Складайте й записуйте історії разом з дітьми. Нехай дитина вибере тему, а потім по черзі пишіть з нею по кілька речень, доки не вийде невелике оповідання. Коли закінчите, попросіть дитину прочитати написану історію вголос. Якщо у вас кілька дітей, перетворіть таке заняття на гру або конкурс на найкращий сюжет, а потім нехай кожний прочитає вголос написану власноруч частину історії. Якщо діти писати ще не вміють, перший час їхні «авторські лінії» можете записувати ви. Такий підхід допоможе поповнити словниковий запас і зробить читання більш цікавим, тому що діти будуть брати участь у створенні того, що читають.

Джерело: childdevelop.com.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!