Питання дня. Чи варто робити КТ при Covid-19, а в яких випадках вона недієва

1822 0
Таку діагностику можна проводити лише після скерування лікаря і після рентгену грудної клітки.
Фото: mrt-m24.com

Фото: mrt-m24.com

Позитивний тест на Сovid-19 не є підставою для проведення комп’ютерної томографії. Таку діагностику можна проводити лише після скерування лікаря і після рентгену грудної клітки. Про це у коментарі для Тvoemisto.tv повідомила пульмонологиня 5-ї міської лікарні Олена Кулітка.

Читайте також: Питання дня. Чому після Сovid-19 часто виникає головний біль і як його позбутись

«Просто так піти і зробити КТ не можна. Для того, щоб діагностувати – чи є у людини запалення, чи не має, достатньо зробити рентген. Якщо після цього у лікаря виникне виникнуть запитання чи сумніви, він може скерувати на комп’ютерну томографію. Якщо немає, робити не доцільно», – каже пульмонологиня.

Тим не менше, за словами Олени Кулітки, львів’яни досить часто роблять це самовільно, без призначення лікаря, платячи за це гроші. Хоч часто для визначення лікування медикам така діагностика й непотрібна.

Так само – без скерування лікаря – не варто робити й УЗД грудної клітки. Як зазначила співрозмовниця, таку діагностику можна проводити лише за наявності рідини в плеврі.

Читайте також: Питання дня. Чи експрес-тестування є підставою для діагнозу Сovid-19

«Ультразвукова діагностика може показати лише плеврити. Легені для УЗД-діагностики недоступні. Наприклад, мені, як пульмонологу, УЗД грудної клітки ні про що не говорить. Тож, варто більше прислухатися до сімейних і лікуючих лікарів і не займатися самолікуванням і самодіагностикою», – каже Олена Кулітка.

Нагадаємо, що за прогнозами медиків, до двох тижнів Львівщина може вийти на пік захворюваності на коронавірусну інфекцію Covid-19. Після того має бути стабілізація і зменшення кількості хворих.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!