Рейтинг «прозорості» Львівської області. Як працює реформа «Prozorro.Продажі» в регіонах

3196 0
Рейтинг складено на основі аналізу даних за 2019 рік з 27 громад: об’єднаних територіальних громад, міст, селищ та сіл Львівської області, які вже підключені до системи «Prozorro.Продажі».
фото: www.skyscrapercity.com

фото: www.skyscrapercity.com

Із кожним роком до системи електронних торгів в Україні долучаються десятки міст. За даними ДП «Прозоро.Продажі», торік їх кількість становила понад 300. Окрім малої приватизації та реалізації майна громади через електронні аукціони, з початку 2020 року в Україні стала обов’язковою ще й «прозора» оренда.

1 лютого набув чинності Новий Закон «Про оренду державного та комунального майна» №157-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 жовтня 2019 року. Цей Закон передбачає спрощення та осучаснення здійснення процедури оренди державного і комунального майна органами місцевого самоврядування. В чому ж секрет успіху реформи «Prozorro.Продажі», та як міста втілюють її в реальність?

Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб» (ЛРХ), що з 2018 року є офіційним представником ДП «Прозорро.Продажі» у Львівській та Волинській областях, активно співпрацює з громадами, допомагає органам місцевого самоврядування приєднатися до системи електронних торгів, та здійснює всебічний консультаційний супровід в її правильному використанні для представників місцевої влади і бізнесу. В рамках комплексної роботи з органами місцевого самоврядування Львівської області команда ЛРХ підготувала рейтинг «прозорості» громад, які активно використовують систему електронних торгів, для представлення успіхів діяльності органів місцевого самоврядування у Львівській області.

Рейтинг склали на основі аналізу даних за 2019 рік із 27 громад: об’єднаних територіальних громад, міст, селищ та сіл Львівської області, які вже підключені до системи «Prozorro.Продажі». Громади оцінювалися за такими критеріями: кількість проведених успішних аукціонів з малої приватизації, продажу та оренди комунального майна, співвідношення кількості населення міста/села і доходу з електронних аукціонів через систему “Prozorro.Продажі” відповідно до коефіцієнту їхньої значимості.

*В рейтингу не враховані показники міста Львів, оскільки за даними ДП «Прозорро.Продажі» Львів вже другий рік поспіль є першим серед українських міст, які працюють з системою відкритих електронних торгів. Лише за 2019 рік у Львові було проведено 159 аукціонів, які поповнили місцеву казну на 355,3 мільйона гривень. Тож додавати його показники до результатів інших громад області було б нерелевантно.

Очолює рейтинг «прозорості» на Львівщині місто Червоноград, в якому успішно провели 31 аукціон з «прозорої» оренди. Розіграні на електронних торгах лоти принесли до місцевого бюджету 18 890,93 гривень. У місті наразі проживає 66 500 тис. осіб. Отже, відповідно до коефіцієнту, дохід з електронних торгів у Червонограді став найбільшим серед громад у Львівській області, місто отримує сумарно за всіма показниками 25 балів (див. рейтинг).

Заслужене «срібло» отримало містечко Рудки, населення якого складає всього 5 352 осіб. Громада успішно розіграла два лоти з малої приватизації, дохід з яких сягнув  46 054,50 гривень. За співвідношенням ефективного поповнення місцевого бюджету через прозорий аукціон громада отримує 19 балів та другу позицію в рейтингу.

У першу п‘ятірку «прозорих» громад Львівщини також увійшли: місто Борислав (11 балів), село Воля-Баранецька Самбірського району (10 балів)  та курортне містечко Моршин (10 балів). 

Тож зусиллями громадської організації у 2019 році до системи «Prozorro.Продажі» долучилися ще понад 5 громад у Львівській області. Серед них – міста Городок і Кам'янка-Бузька, які вже встигли успішно розіграти перші лоти та розміститися на 10 та 19 позиціях рейтингу.

Приміром, в рамках відкритого аукціону в місті Городок було виставлено на продаж нежитлове приміщення колишньої котельні. Об‘єктом зацікавилися не лише місцеві, але й підприємці області. Через систему електронних торгів громада змогла продати приміщення за 1 096 350,00 гривень.

Ще один лот через «Prozorro.Продажі» успішно продали в місті Кам’янка-Бузька. ОМС виставив два нежитлові приміщення, і через електронний аукціон успішно продав їх за 124 500,00 гривень. Це яскравий приклад того, як громада може заробляти на відкритих і чесних аукціонах, залучаючи додаткові інвестиції через «внутрішнього» інвестора, тобто зацікавлених в чесних та відкритих торгах місцевих підприємців.

Можливості системи електронних торгів дозволяють створити здорову конкуренцію між підприємцями, знижують корупційні ризики та можливість зловживань органів місцевого самоврядування в цій сфері управління державним та комунальним майном. І найважливіше – система створює рівні умови для всіх “гравців”, адже містить у відкритому доступі всю необхідну інформацію про лот, умови проведення конкурсу та учасників.

Система «Prozorro.Продажі» дає можливість реалізовувати комунальне та державне майно, залучаючи додаткові інвестиції як у містах з мільйонним населенням, так і в невеликих громадах, і результати Львівської області доводять, що це ефективно. 

За 2019 рік Львівщина стала регіоном, який успішно впроваджує систему «Prozorro.Продажі», запобігаючи корупції, створюючи конкурентне бізнес-середовище в громадах та надаючи можливість містам заробляти на чесних та відкритих торгах. Великою перевагою системи є громадський контроль. Всі державні органи публікують інформацію про нерухоме майно міста в центральній базі, яка відображається на приєднаних електронних майданчиках. Організатор аукціону зацікавлений в тому, щоб торги відбулися справедливо та успішно. Адміністратор платформи безпосередньо не спілкується з замовниками і покупцями, тому підприємці можуть конкурувати між собою та сміливо змагатися за лот без дискримінації.

«Переваги використання системи електронних торгів, порівняно з традиційними застарілими методами, є беззаперечними, а наведені показники громад Львівщини кажуть самі за себе. Результати Червонограда, що очолює рейтинг,  є прикладом того, що використання інноваційних підходів у якісному управлінні майном громади  – це прерогатива не лише обласних центрів чи великих міст.

Здійснення малої приватизації та «прозорої» оренди  через систему відкритих електронних торгів в містах є показником ефективної боротьби з корупцією, оскільки створює рівні умови для підприємців. Система «Prozorro.Продажі» допомагає залучити  додаткові інвестиції в місцеві бюджети, забезпечуючи стрімкий економічний розвиток громад, а також сприяє підзвітності та прозорій діяльності влади на місцях», – зазначив Тарас Хавунка, керівник «Львівського регуляторного хабу».

«Прозора» реформа щороку доводить свою ефективність. Відповідно до даних ДП «Прозорро.Продажі», разом всі міста України вже заробили 23 млрд гривень.

Більше про результати Львівщини – дивіться в рейтингу нижче.

Цю публікацію підготували в межах проекту «ProZorri інструменти економічного розвитку громад», що реалізовує громадська організація Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб» за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!