Росія використовує в Україні термобаричну зброю

2900 0
Термобаричну зброю можна запустити як ракету або скинути з літака як бомбу.
Фото: radiosvoboda.org

Фото: radiosvoboda.org

Росія застосувала термобаричну зброю, також відому як вакуумна бомба, в Україні, повідомляє ВВС Україна з посиланням на міністерство оборони Великої Британії.

«ТОС-1А використовує термобаричні ракети, що створюють запальний та фугасний ефекти. Російські військові називають ці підрозділи «важкими вогнеметами, які можуть стріляти ракетами на відстань до 9 км», – йдеться у повідомленні.

Термобарична зброя набагато більш руйнівна, ніж звичайні вибухові речовини аналогічного розміру, і впливає на будь-кого, хто потрапляє в радіус її дії.

Посол України у США Оксана Маркарова також звинуватила Росію у використанні цих боєприпасів під час вторгнення.

Термобарична бомба (також називається вакуумною, або аерозольною бомбою, або паливно-повітряною вибухівкою) складається з паливного контейнера з двома окремими зарядами вибухової речовини. Її можна запустити як ракету або скинути з літака як бомбу. При попаданні в ціль перший заряд вибухової речовини розкриває контейнер і розпилює горючу суміш у вигляді хмари. Ця хмара може проникнути в будь-які прорізи будівель або оборонні споруди, які не закриті герметично.

Читайте також: У США заявили, що Росія готується до застосування хімічної зброї

Потім другий заряд підпалює хмару, внаслідок чого утворюється величезна вогненна куля, потужна вибухова хвиля та вакуум, який поглинає весь навколишній кисень. Зброя може руйнувати укріплені будівлі, обладнання та вбивати чи ранити людей.

Термобаричні боєприпаси використовуються для різних цілей і бувають різних розмірів, включно з індивідуальною зброєю – гранатами та ручними ракетними установками.

Також були розроблені великі боєприпаси, які запускають з повітря, спеціально призначені для знищення живої сили противника в печерах і тунельних комплексах - ця зброя найбільш ефективно діє в закритих приміщеннях.

У 2003 році США випробували 9800-кілограмову бомбу, яка отримала прізвисько «Мати всіх бомб». В ударі така бомба в Афганістані вбила 90 бойовиків «ІД».

Через чотири роки Росія розробила схожий пристрій – «Батько всіх бомб». Вибух цього боєприпасу еквівалентний підриву 44-тонної звичайної бомби, і вважається найбільшим неядерним вибуховим пристроєм у світі.

Враховуючи руйнівну дію та ефективність проти солдатів, що окопалися в будівлях чи бункерах, термобаричні бомби переважно застосовували в міських умовах. Це важливо з огляду на події в Україні, де російські війська намагаються взяти під контроль столицю Київ та інші великі міста на сході країни.

Читайте також: Як організувати безпечне місце в себе вдома, якщо укриття далеко. Пояснення

Міжнародних законів, які прямо забороняють їхнє використання, не існує, але якщо країна використовує їх для ураження цивільного населення в населених пунктах, школах або лікарнях, її можуть засудити за військовий злочин відповідно до Гаазьких конвенцій 1899 та 1907 років.

Термобаричні боєприпаси з'явилися під час Другої світової війни, коли їх використала німецька армія. Вони не набули значного поширення до 1960-х років, доки США застосували їх у В'єтнамі.

США також використали ці боєприпаси в Афганістані, спочатку в 2001 році для знищення сил «Аль-Каїди», що ховалися в печерах гір Тора-Бора, а в 2017 році – проти сил «Ісламської держави».

Росія використовувала їх під час війни у Чечні 1999 року.

Нагадаємо, що Росія може застосувати хімічну зброю в Україні або створити операцію «фальшивий прапор», звинувативши в цьому Україну.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!