Російським солдатам, що були в Чорнобилі, залишилося жити максимум рік, – міністр енергетики

2989 0
Військові окупанти розграбували станцію, адміністративні приміщення, виносили все – від посуду до запчастин і приладів.
Фото: Герман Галущенко

Фото: Герман Галущенко

Окупанти, які перебували у зоні відчуження в районі Чорнобиля, отримали великі дози опромінення, їхня військова техніка також заражена. Після місяця такого опромінення їм залишився максимум рік життя. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Читайте також: Росіяни розграбували в Чорнобилі лабораторію за шість мільйонів євро

«Невігластво російських солдат зашкалює так само, як дозиметри, якими ми перевіряли радіаційний фон в місцях дислокації загарбників. Вони копали голіруч грунти, заражені радіацією, набирали радіоактивний пісок в мішки для укріплень, дихали цим пилом. Після місяця такого опромінення їм залишився максимум рік життя. Точніше, не життя, а повільного помирання від хвороб», – каже міністр.

За його словами, російській військові розграбували станцію, адміністративні приміщення, виносили все – від посуду до запчастин і приладів.

«Приміщення станції та адмінбудівель після перебування окупантів виглядають жахливо. Вони руйнували і грабували все, що бачили. Від чайників і виделок до запчастин і приладів. Якщо чесно, запчастин навіть не шкода – метал гарно вбирає радіацію, тому її дію відчують на собі і в білорусі, куди військові злочинці повезли награбоване. Все зруйноване ми скоро відновимо. А до повноцінного життя цих наволочей вже не поверне ніхто», – додав Герман Галущенко.

Нагадаємо, що ЧАЕС захопили російські війська 24 лютого. 20 березня вдалось провести часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію людей, які перебували на території тимчасово захопленої російськими військами станції. Російські загарбники розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію за 6 мільйонів євро, розташовану у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС. На базі лабораторії були високоактивні проби та зразки радіонуклідів – зараз вони в руках росіян.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!