«Україна ніколи не виграє цю війну». Орбан закликав Євросоюз змінити стратегію

3470 0
Оскільки росія хоче гарантій безпеки, війну можна завершити мирними переговорами між рф та США.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Санкції Заходу проти росії не спрацювали, тому Євросоюзу потрібна нова стратегія щодо війни в Україні. Так заявив премєр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своєму виступі в Румунії. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

«Необхідна нова стратегія, яка має зосередитися на мирних переговорах та складанні доброї мирної пропозиції… замість перемоги у війні», – сказав Орбан.

Читайте також: Угорщина погодилася пропускати зброю із Заходу в Україну

Глава угорського уряду вважає, що стратегія Заходу щодо України грунтується на чотирьох китах: Україна може виграти війну з росією за допомогою західної зброї, санкції послаблять росію та дестабілізують її лідерство, санкції нашкодять росії більше, ніж Європі, і що світ вишикується в чергу на підтримку Європи.

Однак ця стратегія зазнала невдачі, адже уряди в Європі «руйнуються як доміно», ціни на енергоносії різко зросли, і зараз потрібна нова стратегія.

«Ми сидимо в машині, у якої проколото всі чотири колеса: цілком ясно, що так війну не виграти», – зазначив Орбан.

Він також додав, що таким чином Україна ніколи не виграє війну «просто тому, що російська армія має асиметричну перевагу». Також Орбан вважає, що немає жодних шансів для мирних перемовин між Україною та росією. Оскільки рф хоече гарантій безпеки, цю війну можна закінчити лише мирними переговорами між росією та США.

Віктор Орбан вкотре повторив, що Угорщина – член НАТО – не втручатиметься у війну в Україні, бо це поставить під загрозу її населення.

В МЗС назвали заяви Орбана про те, що санкції нібито не нашкодили росії, «класичним прикладом російської пропаганди». Речник відомства Олег Ніколенко зауважив, що очільник уряду Угорщини поновив свою риторику про нібито неефективність санкцій ЄС проти росії після  візиту голови угорського МЗС Петера Сійярто до москви.

«Санкції не похитнули росію – класичний приклад російської пропаганди. Санкції ефективні, вони суттєво зменшили здатність російської воєнної машини вести війну проти України. Надання Україні зброї рятує життя українців. Якби санкції і зброя були неефективні, в Кремлі не задіювали би шалені ресурси задля їхньої дискредитації, не намагалися би їх зупинити», – пояснив Ніколенко.

Він також додав, що економічну кризу в Європі спричинили не санкції, а «гібридна війна росії».

«Рф завдає ударів по Україні крилатими ракетами, а по Європі – захмарними цінами на газ. Це все – елементи одного російського плану, який має на меті підірвати мир та добробут в європейських країнах. Заплющуючи очі на злочини Росії в Україні, мир в Європі не відновити. Путін не зупиниться, допоки не зруйнує європейський порядок, заснований на демократичних цінностях», – сказав речник МЗС.

З його слів, стратегія Європи в протидії російській агресії повинна базуватися на спільних діях і єдності. Відтак, Україна вдячна партнерам за непоступливу позицію.

Нагадаємо, Угорщина відмовилася брати участь у поставках західної зброї Україні, щоб не наражати на небезпеку російських обстрілів угорців, які проживають на Закарпатті. Однак згодом таки погодилася на транзит західного озброєння через свою територію. 

Також раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про надзвичайний стан через війну в Україні.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!