СБУ викрила агента, який мав проводити диверсії на заході України

1349 0
Російський шпигун приїхав в Україну нібито відвідати родичів, а насправді мав створити агентурну мережу та здійснювати диверсії.
Фото: СБУ

Фото: СБУ

Служба безпеки викрила «розконсервованого» агента фсб, який у січні цього року приїхав у Хмельницьку область нібито відвідувати родичів. Насправді росіянин повинен був створювати розгалужену агентурну мережу для збору розвідданих і прводити диверсії у західних регіонах України. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Російський агент приїхав в Україну за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення росгвардії «Вітязь» полковника Сєргєя Лисюка. Цей екскомандир російського спецназу входить до найближчого оточення кремля. У разі наближення лінії фронту до Хмельниччини затриманий обіцяв російському агенту «вивести» його на окуповану територію через «спецкоридор».

Читайте також: СБУ встановила особу командира росіян, який наказував катувати українцв у Херсоні

За даними слідства, шпигуном є колишній спецпризначинець внутрішніх військ рф, який неодноразово брав участь у бойових діях, у тому числі на північному Кавказі. Там він перебував на агентурному зв’язку з фсб, але після виходу у відставку його перевели у «режим очікування», а «розконсервували», перевівши в Україну.

Оперативники СБУ встановили, що діяльність шпигуна координував кадровий співробітник фсб, полковник Євгєній Пєтрушін з позивним «Гестапо». У минулому він займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління фсб по Дагестану і «першого заступника голови кдб» самопроголошеного Придністров’я.

Читайте також: СБУ викрила хакерів зі Львова, які продали росіянам майже 30 млн акаунтів

Координуючись з Пєтрушіним, агент розвідував місця дислокації й переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію щодо стану мобілізації та особливостей функціонування стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури в регіоні. Для цього росіянин здійснював приховане спостереження і намагався встановлювати «потрібні» зв’язки з місцевими жителями.

Зазначається, що на проведення розвідувально-підривної діяльності він отримував гроші від своїх «кураторів» з рф. Для комунікації між собою використовували закриті канали електронного зв’язку.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження російського агента, задокументували його дії та запобігли реалізації ворожих планів. Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!