СБУ затримала групу, яка готувала замахи на військове керівництво України

836 0
Групу сформував кадровий співробітник фсб.
Фото: СБУ

Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України у результаті спецоперації у Києві та Сумській області знешкодила ворожу диверсійно-розвідувальну групу, яка готувала вбивства командирів Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Джерело: СБУ

«Диверсанти розвідували пункти дислокації та переміщення українських військ на території столиці та в прикордонних районах північного сходу нашої держави. Одним із їхніх головних завдань був збір персональних даних та місць перебування командирів бойових підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ. Отриману інформацію агресор планував використати для підготовки до фізичної ліквідації українських захисників та знищення їх озброєння і військової техніки», – пояснили там. 

За даними слідства, групу сформував кадровий співробітник фсб. До її складу увійшов мешканець прикордонного району Сумщини, якого завербувала російська спецслужба після початку повномасштабного вторгнення. Саме він був на прямому зв’язку зі своїм «куратором» і координував з ним плани та алгоритми дій щодо виконання ворожих завдань. 

За вказівкою фсб агент залучив до підривної діяльності ще одного місцевого жителя. У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди і провокаційні висловлювання серед оточуючих. Для збору розвідданих вони «в темну» використовували свої зв’язки на території регіону, а також об’їжджали прикордонну місцевість і спостерігали за підрозділами Сил оборони.

Крім того, один з них їздив до Києва, де намагався зробити фото та відео локацій українських захисників і передати їх координати до росії.

Читайте також: Загроза з Чорного моря зменшилася, але росія продовжить ракетні удари, – ЗСУ

Співробітники СБУ викрили і затримали зловмисників, коли ті забирали зброю із заздалегідь облаштованого схрону на Сумщині. Під час огляду схованки правоохоронці виявили: 2 протитанкові міни ТМ-62М з підривачами, 2 бойові гранати РГО із запалами, автомат Калашникова зі спорядженим магазином. Саме цю зброю ворожа ДРГ планувала використати для вчинення диверсій на території регіону.

Наразі затриманим повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану, несанкціонованому поширенні інформації про переміщення або розміщення ЗСУ. Вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Нагадаємо, у Київській області викрили фермера-колаборанта, який годував окупантів під час захоплення Вишгородського району.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!