Ще один район Львова отримуватиме воду без хлору

3483 0
Через незадовільний стан мережі водопостачання, вода повторно забруднюється, тож без заміни мереж, будь яка сучасна технологія очистки – витрачені гроші намарне.

У червні у Залізничний район Львова планують подавати воду очищену гіпохлоритом, а не хлором. Про це інформує пресслужба Львівської міської ради.

Читайте також: Чиста джерельна. Звідки потрапляє вода у крани львівських будинків

За підрахунками ЛМКП «Львівводоканал» нині  68% мешканців міста отримують воду без хлору – це Личаківський, Франківський, частина Шевченківського та частина Сихівського районів.

З червня планують подавати воду без хлору у Залізничний район. Для цього підприємство проводить планомірну реконструкцію насосних станцій, щоб перевести їх на альтернативний спосіб дезінфекції води за допомогою гіпохлориту натрію.

«Воду, дезінфіковану гіпохлоритом натрію, зараз отримує 68% львів'ян. А до червня місяця плануємо завершити роботи із переобладнання під гіпохлорит натрію ще й насосної станції Будзень-3, що дозволить подавати воду без хлору до Залізничного району Львова», — повідомили у ЛМКП «Львівводоканал».

Цього року переобладнати планували шість хлораторних станцій. Воду будуть очищувати гіпохлоритом натрію. У мерії запевняють, що цей метод ефективно знезаражує і є менш шкідливим, аніж хлорування. Розчин звичайної кухонної солі подають на електролізери, під напругою утворюється гіпохлорит натрію, його подають у мережі, де він очищує воду.

Читайте також: Чиста джерельна. Звідки потрапляє вода у крани львівських будинків

Втім не лише система очистки важлива для належної якості питної води, важливі і мережі, по яких вона тече у наші домівки. Через незадовільний стан мережі водопостачання, вода повторно забруднюється, тож без заміни мереж, будь яка сучасна технологія очистки – витрачені гроші намарне.

Додамо, воду до Львова постачають з 197 свердловин. Здебільшого в Україні водоканали беруть воду з річок чи водосховищ. Натомість усю воду, що потрапляє до львівських кранів, добувають із артезіанського джерела. У нас немає жодної поверхневої водойми, з якої можна брати воду. Тож найбільшим викликом для «Львівводоканалу» стає доправити її до Львова у такій же якості. А це вже залежить від стану трубопроводів по місту та в окремих будинках. І, звичайно, від системи очистки.

Нагадаємо, перший крок до нової системи очистки зробили майже десять років тому, коли будували стадіон «Арена Львів». Тоді найбільшу хлораторну, яка знезаражувала воду зі Стрийського родовища, довелось ліквідувати. Аби очищувати воду для третини населення міста безпечніше, її переобладнали на роботу із гіпохлоритом натрію.

Раніше у ЛМКП «Львівводоканал» повідомляли, що на те, щоб переобладнати станцію у Винниках на роботу з гіпохлоритом, потрібно більше 2,5 мільйонів гривень. Загалом, переобладнання шести мало б обійтись місту майже у 20 мільйонів гривень.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!