Що не так з обіцянкою відновити озеро на Замарстинівській та наймасованіша атака «Шахедами» на Київ. Підсумки доби

870 0
Нині 28 травня та 459 доба героїчного протистояння російській агресії.
SHAHED-136/131. ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО СТРАТКОМ ЗСУ

SHAHED-136/131. ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО СТРАТКОМ ЗСУ

Ситуація на фронті: Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив відео з українськими військовими, назвавши його молитвою за визволення України «Благословіть наш рішучий наступ!». «На створення відеоролика авторів надихнула Молитва українського націоналіста, написана Осипом Мащаком у 1920-х роках, майже 100 років тому. Але текст тут зовсім інший. Це Молитва за визволення України. З такими словами та думками наші героїчні воїни йдуть у наступ, щоб звільнити Україну від російських окупантів і підняти Прапор Перемоги», – написав він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 21 ворожу атаку.

Українська авіація сил оборони та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 6 ударів по районах зосередження противника, а також 3 – по його зенітно-ракетних комплексах. Уражені 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та ще один важливий військовий об’єкт окупантів.

Цієї ночі, за даними КМВА, над Києвом було знищено понад 40 ворожих безпілотників. Це була наймасованіша з початку повномасштабного вторгнення атака «Шахедами». Тривога тривала понад 5 годин.

Унаслідок падіння уламків в Голосіївському районі через збиття дронів уламки влучили у 7-поверхову нежитлову будівлю, одна людина загинула, одну – госпіталізували. Також виникло займання даху одного з ТРЦ, пожежа на території одного з будівництв, загоряння на території підприємства, спалахнули склади готової продукції, є постраждалий. У Печерському – загорівся дах будинку. У Дарницькому – в одному з магазинів вибиті шибки та пошкоджені двері.

Акцент дня: Ресторан замість озера? Що не так із обіцянкою забудовника та до чого тут Львівська міськрада. Нещодавно у Львові відбулося виїзне засідання комісії екології Львівської міської ради, під час якого мовилося про те, щоб зберегти озеро на перехресті вулиць Замарстинівська – Варшавська поруч із ТРЦ «Спартак». Наразі озеро засипане будівельним сміттям, хоча і місто, і забудовник обіцяють, що тут буде рекреаційна зона з відновленою водоймою. Чому важливо відновити озеро у тому місці, де воно було, що там планують будувати насправді та як місто може вплинути на забудовника, розповідає голова ГО «Зручне місто», місцевий активіст Юрій Тер-Арутюнян.

Ключові події:

1. У Василя Хмельницького пройшли обшуки НАБУ. Справа пов’язана з земельною ділянкою, яку Хмельницький з партнером придбали за 18,9 млн грн для будівництва «нової сучасної школи». «НАБУ вважає, що ціна занизька», – написав він;

2. В Україні пропонують підвищити тариф на електроенергію. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), запропонувала з 1 червня 2023 року встановити тариф на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (з ПДВ).

Читайте також: У промисловій зоні Львова збудують ще одні виробничі склади. На виконкомі міськради затвердили містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва на нове будівництво ТзОВ «Гранд марин» нежитлової будівлі (виробничого призначення) на вул. Т. Шевченка, 323-Б;

3. На Шевченка скоро тестуватимуть трамвай. Водіїв просять не паркуватися біля колій. Автомобілі, які заважатимуть руху трамваїв та спеціальної техніки, вилучатимуть на штрафмайданчик.

На цю ж тему: Львівському трамваю виповниться 129 років. Як відзначатимуть. У депо відбудеться безкоштовна одноденна виставка рухомого складу.

Читайте також: На Львівщині змінять процес складання водійських іспитів. Зміни відбудуться як теоретичної, так і практичної частин іспиту;

4. На Львівщині реставрують одну з найстаріших дерев’яних церков Карпатського регіону. У селі Ісаї, що на Самбірщині, відновлюють дерев’яну церкву святого Архистратига Михаїла. Вона є пам’яткою архітектури національного значення.

Читайте також: У Києві музей Булгакова українізував російського письменника та відкрив йому нову меморіальну дошку. Музей Булгакова так не хоче позбуватися російського культурного впливу, що вирішив підмінити меморіальну дошку українофоба-імперця Міхаіла Булгакова – тепер Михаїл корінний киянин, ба більше, українець.

А також: Де у Львові можна побачити понад 70 різноманітних скульптур. У Львові відкрили скульптурний кабінет;

5. До дня Києва у місті проведуть ряд цікавих подій. Перелік. В останню неділю весни, 28 травня, Київ святкуватиме своє народження. В умовах воєнного стану в місті не буде гучного святкування чи масових заходів, але окремі локації готують святкову програму для киян та гостей столиці.

На цю же тему: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До серця бойківського краю. 

Tvoemisto.tv пропонує відвідати Турку, неофіційну столицю Бойківщини.

Читайте також: Львів’ян кличуть на благодійну подію в Парк культури для допомоги тваринам. На події майструватимуть дев’ять будинків для песиків з притулку.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!