Що потрібно знати про сортування сміття: 5 порад після екоекскурсії

7664 1
Чому памперси – це болюча тема для всіх перевізників та сортувальників сміття, чиє життя може врятувати одна здана батарейка, і чому єдиний в Україні завод з переробки ламп є у Львові, але не може повноцінно працювати? Саме через недостатню поінформованість соціальна ініціатива «Хтось не зробить» спільно з партнерами вперше у Львові провели екоекскурсію на тему " Як сортують сміття у Львові?".
Фото: dailylviv.com, www.jaktridit.cz, sustain.ubc.ca

Фото: dailylviv.com, www.jaktridit.cz, sustain.ubc.ca

Для львів’ян тема сортування сміття є досить новою. Не всі задумуються над тим, наскільки це важливо для довкілля і для безпеки кожного з нас. Близько 750 тонн сміття кожен день зі Львова  «їде» зі Львова до Грибовицького сміттєзвалища, проте, ця цифра могла б суттєво зменшитись, якби ми всі почали сортувати сміття.

Одна батарейка – один їжак

Екотур розпочався з першого в Україні заводу з переробки люмінесцентних ламп. Завод вже готовий переробляти лампи, проте, зараз у Львові відбувається лише мобільний збір ламп. Запрацювати він зможе на повну потужність лише після отримання ліцензії від Мінекології. Поки що з цим затримка. Отже, у Львові ми вже можемо окремо сортувати лампи та батарейки, здавати їх на переробку. Цим ми збережемо природу і здоров'я усіх львів'ян. До речі, одна батарейка може зберегти життя 1 їжачка. Найповніший перелік пунктів збору батарейок можете прочитати за посиланням на сайті Tvoemisto.tv.

Грибовицьке сміттєзвалище: перші кроки до рекультивації?

Якщо ви досі не можете знайти відповіді на питання, навіщо сортувати побутові відходи, тоді відвідини Грибовицького сміттєзвалища якнайкраще проілюструють всю критичність ситуації. Усі учасники екоекскурсії могли на власні очі побачити станцію очистки інфільтратів, величезні гори сміття та гудронні озера. Це місце дуже вражає. Хто ще вагається чи треба сортувати сміття, Вам обов'язково потрібно тут побувати.

Богдан Горбаль, директор ЛКП «Збиранка», розповів, що процес рекультивації Грибовицького сміттєзвалище за всіма нормами повинен був розпочатись вже давно. Тобто, тут повинні були б вже добувати газ. Ще з 1959 року сміттєзвалище у Грибовичах – єдине на весь регіон, що вже давно загрожує екологічною катастрофою. Проте, надія є: за словами Богдана Горбаля, цього року тут зроблять перші кроки до рекультивації сміттєзвалища.

Лайфхак: основні поради, як правильно сортувати сміття

Важливим пунктом екскурсії став тренінг та лекція на тему, як правильно сортувати сміття. Важливо зрозуміти, що тільки з тебе починається нова країна, в якій піклуються про екологію. І скло, яке перегниває тільки за 1000 років, і пластик, і папір у Львові сортувати можна і потрібно. Активісти ГО "За екорозвиток" та керівник відділу корпоративних клієнтів компанії «АВЕ-Львів» Юрій Демцьо під час презентацій у рамках екоекскурсії навели кілька дієвих порад, як правильно сортувати сміття.

-  У контейнер «Пластик» можна викидати: пластикові пляшки (з-під води, олії, хімії та косметичних засобів), тара з-під кефіру, йогуртів, сметани; поліетиленові пакети (не бажано, але краще сюди, ніж в загальні контейнери); вакуумна упаковка. Не можна в такий контейнер викидати одноразовий посуд, фольгу, одноразові харчові контейнери, обгортки цукерок.

-  Перед сортуванням з пляшки слід зідрати етикетки та знімати кришки.

-  Сортувати сміття – значить економити. Чим більше мешканців Львова будуть сортувати сміття в окремі контейнери для скла, пластику, паперу,  тим менше відходів  потраплятиме  в загальний контейнер зі сміттям. Саме тому компанії будуть рідше вивозити його, а отже ціна за їх вивезення буде меншою.

-  40% сміття, яке не обробляється, це паперові вироби. Папір потрібно сортувати, проте, в такий контейнер не можна викидати туалетний папір, тощо.

-  Більше про те, як сортують пластик у Львові, можна прочитати за посиланням на сайті Tvoemisto.tv.

Партнери екоекскурсії "Як сортують сміття у Львові?": ГО "За ЕКОрозвиток", комісія у справах молоді УГКЦ, комісія екології ЛА УГКЦ, студентський профком ЛНУ ім. Івана Франка, студентське самоврядування ЛНУ ім. Івана Франка, компанія "АВЕ Львів", Львівська міська рада, Центр Академічного Душпастирства при КуСМ, центр студентського капеланства ЛА УГКЦ, комісія у справах молоді ЛА УГКЦ.

Підготувала Оксана Матійків


Читайте також:
21 Вересня, 2016 17:48
dasha Створено новий амбітний проект #Водавсело, метою якого є поширення отриманого досвіду серед усіх зацікавлених сторін із тим, щоб кількість систем водопостачання, створених за цією моделлю, збільшувалася, забезпечуючи доступ до якісного водопостачання більшій кількості сільського населення в Україні:
[***]://vodavselo.info/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!