Що зміниться в медицині із 2020 року. Перелік нововведень

4624 0
У цьому році в Україні має запрацювати електронний сервіс Е-малятко, система трансплантації органів, а також низка змін очікує інтернів.
фото: superatuenfermedad.com

фото: superatuenfermedad.com

Медичні заклади всіх рівнів медичної допомоги у 2020 році перейдуть на нову модель фінансування та матимуть договір з Національною службою здоров’я.  А медичні послуги у межах програми медичних гарантій оплачуватиме Національна служба здоров’я України за прямими договорами із медзакладами.

Діагностика раку

Сьогодні на Львівщині діє програма онкопревенції, що спрямована на ранню діагностику раку шийки матки та раку молочних залоз у жінок. З наступного року, з початком наступного етапу медреформи, рання діагностика пошириться на інші види раку. Про це у відкритому інтерв’ю в межах проєкту «Реформи без ілюзій» розповідала ексочільниця департамент охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак.

Також у 2020 року НСЗУ фінансуватиме раннє виявлення онкозахворювань – відповідні обстеження будуть безкоштовними для українців. Про це повідомляла пресслужба НСЗУ.

Зазначається, що послуги з ранньої діагностики раку фінансуватимуться за підвищеним тарифом – на це у бюджеті передбачено близько 1 млрд гривень. Ідеться про такі дослідження, як мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

Е-малятко

Також із січня 2020 року в Україні запрацює електронний сервіс для отримання адмінпослуг, пов'язаних із народженням дитини – е-малятко. Таке рішення раніше ухвалив уряд.

Через сервіс е-малятко можна буде отримати такі послуги: державну реєстрацію народження дитини, реєстрацію місця проживання малюка, внесення відомостей про дитину до реєстру пацієнтів, реєстрацію в державному реєстрі платників податків, призначення державної допомоги при народженні дитини, видачу посвідчення батькам багатодітних сімей та призначення допомоги дітям, які виховуються в багатодітних сім’ях тощо.

Система трнасплантації органів

Окрім цього, Парламент ухвалив рішення, що усуває усі розбіжності у нормативних актах, які регулюють трансплантацію в Україні. Дозвіл на посмертне донорство органів пацієнт надаватиме своєму сімейному лікарю. Ці дані медик вноситиме до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Система мала повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року. 

Вирішувати, чи трансплантувати органи від неживого донора буде консиліум лікарів медзакладу, що виконує трансплантацію. Оплачувати послуги із трансплантації з 1 січня 2020 року буде Національна служба здоров’я України.

НСЗУ фінансуватиме пологи

З 2020 року, коли розпочнеться реформа вторинної і третинної ланок медицини, породіллі зможуть самостійно обирати лікаря, якому хочуть довірити пологи, а держава оплачуватиме це, як зараз це відбувається у сімейній медицині.

До того ж НСЗУ оплачуватиме пологи для українських медзакладів із 2020 року. Про це розповідав керівник НСЗУ Олег Петренко.

«Минулого року в Україні було 374 тисячі пологів. Якщо додати до розрахунку видатків медикаменти, то отримаємо тариф на пологи. Це буде в межах 8-9 тис. грн, але точно наразі сказати не можу. Цифру мають затвердити в держбюджеті в додатку Програми медичних гарантій», – каже він.

Прохідний бал на медичні спеціальності

Міністерство освіти та науки України затвердило мінімальний конкурсний бал для вступу на бюджетну форму навчання у заклади вищої освіти у 2020 році. Про це ідеться в наказі про умови прийому до ЗВО у 2020 році, пише Освіта.ua.

Так, мінімальний конкурсний бал для вступників, які претендуватимуть на навчання для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань), становить не менше 125 балів за результатами творчого конкурсу.

Абітурієнти, які хочуть вступити на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», з другого та третього конкурсних предметів мають набрати не менше, ніж 150 балів.

Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» має становити не менше 130 балів.

Зміни в інтернатурі

Низка змін очікує і на студентів медичних закладів, які планують вступити на інтернатуру. Зміни почнуть впроваджувати вже з 2020 року. У МОЗ кажуть, що це дозволить наблизити систему підготовки лікарів до європейських стандартів та дозволять українським лікарям бути конкурентними на світовому рівні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!