Щоб потім не кусати лікті. Коли і як слід проходити загальне обстеження організму

17069 0
Профілактика дешевша за лікування, допомагає уникнути ускладнень, а часом рятує життя. Львівські лікарі розповіли, чому варто ходити на огляд бодай раз на рік, до яких саме спеціалістів і чому таблетка з аптеки не врятує.
фото: superatuenfermedad.com

фото: superatuenfermedad.com

Найкраще лікування – це профілактика. Періодичні обстеження допомагають виявити на ранніх стадіях різні хвороби – від туберкульозу до цукрового діабету, від патологій печінки до раку. Чи не кожен лікар може розповісти історії про пацієнтів, які звернулись по медичну допомогу, коли було вже запізно. Або тих, що змарнували багато часу й грошей, лікуючи хворобу, якої можна було уникнути. Проте зобов’язати людей дбати про своє здоров’я неможливо.

«Ніхто нікого не повинен бавити й водити на обстеження, говорить лікар першої міської поліклініки Львова Володимир Роп’як. – Люди мають самі бути зацікавленими в тому, щоб бути здоровими. На жаль, культури профілактики в нас немає».

Він пригадує випадок, коли чоловік випивав по шість літрів води щодня й не підозрював, що має цукровий діабет. Звернувся до лікаря через півроку й зізнався, що востаннє був на обстеженні десятиріччя тому. «Й це реальний приклад із життя! Зробили йому аналіз крові, а там цукор аж зашкалює. Хто людині винен, що вона з цим ходить?», запитує лікар. І наголошує, що йдеться лише про час і бажання пересвідчитись, що все гаразд, адже огляди в комунальних закладах безкоштовні – «але для наших людей вочевидь треба зробити, щоб це було платно».

Завідувачка відділення амбулаторії сімейної медицини четвертої міської клінічної лікарні Ніна Земенкова погоджується, що профілактика має бути на першому місці. Які обстеження й коли саме робити, має радити сімейний лікар. Але для цього до нього треба ходити.

Читайте також: Як зробити, щоб людям не треба було ходити до лікарів

«Якщо хворобу виявити на ранньому етапі, є більше шансів на успіх лікування. Профілактичні огляди дозволяють вчасно розпізнати гінекологічні, урологічні, серцево-судинні та інфекційні захворювання. І, звісно, рак», каже лікарка. За її спостереженнями, пацієнти стали ходити до лікарів частіше завдяки підписанню декларацій та урядовій програмі «Доступні ліки».

Кардіолог Оксана Драганчук, яка працює в Медичному центрі Medicover, вважає, що регулярно ходити до лікаря на огляд зобов’язані навіть ті, кого нічого не турбує. «Більшість людей іде до лікарні лише тоді, коли щось уже болить, коли хвороба запущена, пояснює вона. – На такій стадії лікуватися значно важче. У будь-якому разі один раз на рік потрібно пройти медогляд, щоб бути впевненим у власному здоров’ї, самопочутті та майбутньому».

Як часто здоровій людині потрібно бувати на огляді? Ніна Земенкова каже: щонайменше раз на рік. Якщо ж людина має хронічні хвороби, перебуває на диспансерному обліку в сімейного лікаря чи педіатра, це варто робити вдвічі частіше.

Читайте також: Володимир Зуб про те, що зміниться для львів'ян у медицині

За словами Володимира Роп’яка, останнім часом деякі хвороби «помолодшали». «Дуже багато інфарктів та інсультів – у лікарнях із ними лежать тридцятирічні. Можливо, це через стреси та психологічні навантаження. Ритм життя став шаленим», розповідає лікар. Він рекомендує щороку проходити огляд у невропатолога, кардіолога, окуліста, отоларинголога, хірурга, гінеколога та уролога. Після п’ятнадцяти років кожному щороку слід робити флюорографію. Жінкам бажано щороку проходити мамографію (Tvoemisto.tv розповідало, де і як це можна зробити у Львові), а чоловікам – обстежуватись у проктолога, особливо після сорока.

Ніна Земенкова додає, що чоловіки після сорока років також мають обов’язково проходити щорічний огляд в уролога. «Зазвичай сімейний лікар має скерувати на обстеження. Дитині він може порадити звичайний щорічний профілактичний огляд або кілька обстежень на рік, залежно від стану здоров’я», – пояснює вона.

Огляд окуліста, за словами Володимира Роп’яка, є дуже важливим для здоров’я дитини, адже патологій багато й розвиваються вони динамічно. «Зараз усі діти в ґаджетах, батьки цього не помічають. Якщо ж дитину привести, щойно почались мінімальні проблеми з зором, можна обмежитись виконанням вправ для очей», – каже лікар.

Оксана Драганчук розповідає, що в центрі Medicover для проведення профілактичних оглядів розроблені спеціальні пакети. Обстеження жінки передбачає загальний аналіз крові з формулою, загальний аналіз сечі, визначення рівня глюкози, ультразвукове дослідження щитовидної залози та органів черевної порожнини, електрокардіограму, консультацію терапевта, стоматолога й гінеколога, мазок на флору, цитоморфологічне дослідження, цифрову фотокольпоскопію, та ультразвукове дослідження матки й придатків. Чоловіка – загальні аналізи крові й сечі, визначення рівня глюкози, ультразвукове дослідження щитовидної залози й органів черевної порожнини, електрокардіограму, консультації уролога, терапевта й стоматолога.

Дітей, у рамках обов’язкового медичного огляду перед школою чи садочком, оглядають стоматолог, педіатр, невролог, отоларинголог, хірург, логопед, окуліст, психолог. Також діти повинні здати загальний аналіз крові з формулою, аналіз сечі, калу на яйця глистів і цисти найпростіших, зробити електрокардіограму. Пройти такий медогляд тут можна за один день.

Читайте також: Як працюватимуть поліклініки та сімейні лікарі за новими правилами. Запитання і відповіді

Володимир Роп’як сподівається, що медична реформа допоможе лікарям мотивувати своїх пацієнтів проходити медичний огляд. «Хоча юридичного механізму впливу немає. Не хочу, не маю часу, я зайнятий – ось що найчастіше чуємо у відповідь, – каже він. – Я б дав лікарям право, нехай із 2020 року, не підписувати декларації з тими пацієнтами, які відмовляються проходити медогляд. Лікар не може відповідати за те, що хтось отримав інсульт чи важку форму раку через своє недбальство».

Під час первинного профілактичного обстеження сімейний лікар обов’язково перевіряє, чи немає явних ознак онкологічних захворювань у носовій і ротовій порожнинах, на язику, на шкірі; перевіряє молочні залози та пахвинні ділянки – чи немає там ущільнень. Особливу увагу приділяє огляду щитовидної залози. «Часто під час таких оглядів і виявляють онкологію», – каже Ніна Земенкова.

«Я обстежував пацієнта, – розповідає Володимир Роп’як. – Дивлюся на язик, а там наріст. Четверта стадія раку. А людина жила з цим півроку. Воно собі росло потихеньку, а він і далі нікуди не звертався».

Читайте також: Люди Твого Міста: Ярема Возниця про дитячі хвороби, вакцинацію та вибір лікаря

Чому люди не звертаються до лікарів вчасно? Серед причин – недовіра до фаховості медиків, сподівання на самолікування та впевненість у тому, що ліки, куплені а аптеці, допоможуть. «Люди собі міркують: “Ой, заболіло, то вип’ю таблетку – мине, – каже Володимир Роп’як. – Зайдіть лишень в аптеку й погляньте, як львів’яни купують медикаменти. Волосся стає дибки. Якось я був свідком того, як жінка вибирала в аптеці свічки від молочниці, а пані-провізорка їй допомагала. Без попередніх аналізів, без рецепту. Зараз в аптеці можна купити майже все – від антибіотиків до гормональних препаратів».

Особливо він радить обстежуватись тим, хто планує найближчим часом мати дітей. «Я вже п’ятнадцять років працюю сімейним лікарем, і жодна пара не зверталась до мене з таким питанням. Можливо, вони звертаються до гінекологів чи інших спеціалістів, але, боюся, що також ні. Обстежуються, коли вже вагітні», – каже Володимир Роп’як. Хіба що якось подружжя, яке планувало п’яту дитину, прийшло до нього по скерування на обстеження.

Є низка різноманітних хвороб, про які люди не підозрюють і які можуть негативно вплинути на розвиток плоду. «Наприклад, група торч-інфекцій. Якщо вони передаються від батьків до дитини, наслідки можуть бути дуже серйозними. Краще обстежитись заздалегідь, аби потім не кусати лікті й не шукати винних», – застерігає лікар.

Юлія Сабадишина

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуватимемо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!