Шість питань, які допоможуть прийняти ефективне рішення. Поради від представниці Airbnb

2000 0
Продуктова менеджерка Коллін Грането на ІТ-Арені цього року у Львові поділилася власними техніками, як приймати рішення і запобігти «аналітичному паралічу». Tvoemisto.tv публікує переклад статті з нашого англомовного сайту Lviv Now.

Керівниця продуктового відділу Airbnb Коллін Грането розповіла про прийняття ефективних рішень щодо продукту під час виступу на ІТ Арені 7 жовтня. Маючи понад 10-річний досвід роботи в сферах B2B, B2C, ІТ-компаніях, а також у сфері споживчих продуків, експертка ділиться методами, які допомагали їй у кар’єрі і які вона зараз успішно впроваджує в Airbnb – компанії, що надає послуги короткострокової оренди житла по всьому світу.

Читайте також: Six Positive to One Negative: How to Lead Your Team

За словами Грането, перш ніж прийняти будь-яке рішення, ви мусите розглянути три питання: Що відбувається? Який контекст? Що поставлено на карту?

«Переконайтеся, що ви сформулювали свою ідею, щоб справді розуміти, якими шляхами вона вирішує проблему»зазначила вона протягом виступу.

Після цього потенційне рішення потрібно зважити за такими шістьма аспектами:

  • Який ідеальний результат? Подумайте, що найкраще ви хотіли б, щоб сталося.
  • Які принципи вашого продукту? Дивіться на них як на основні цінності, які допомагають узгоджувати ваші дії з власною візією і баченням компанії.
  • На кого це вплине? Вкажіть людей, які б відчули наслідки цього рішення – як у компанії, так і зовні.
  • Які дані потрібні, і хто може провести відповідну експертизу для їхньої вдалої обробки?
  • Які є ризики? Подумайте про те, що ви потенційно можете втратити у разі прийняття рішення, а також що станеться, якщо ви не приймете його негайно.
  • Нарешті, з ким ви можете поділитися процесом прийняття рішення? Визначте тих, кому варто пояснити його причини, щоб уникнути пліток і непорозумінь.

Читайте також: «Express Your Expertise»: Maye, Mother of Elon, Gives Tips to Lviv’s IT Arena

Спікерка зазначила, що «ніхто з нас не хотів би застрягнути в аналітичному паралічі, безупинно намагаючись зібрати більше інформації, замість того, щоб рухатись далі».

Щоб уникнути «аналітичного паралічу» Коллін пропонує правило 70/40, яке приписують колишньому очільнику американської армії Коліну Павеллу. Відповідно до цього правила, вам потрібно знати від 40 до 70 відсотків інформації, необхідної для прийняття рішення. Знаючи менше, ви наче «робите ставку» і ризикуєте припуститись помилок через неповне розуміння ситуації, в той час як збір більше 70% інформації може тривати занадто довго, що виллється у втрачені можливості через очікування.

Після цього принципу, останнім кроком оцінки рішення є його зважування за критеріями терміновості і ризику.

Читайте також: «Do Not Put Humans in a Robots Job». Ten Rules Google Follows

Коллін ілюструє цей підхід кількома кейсами з її нинішньої компанії. Наприклад, зміна дизайну головної сторінки Airbnb була б нетерміновим завданням з низьким ризиком, оскільки ця дія є зворотною і не впливає істотно на користувачів.

В той же час, запуск сервісу «онлайн-вражень», як відповідь на обмеження подорожей під час пандемії, був для компанії нагальним завданням з низьким ризиком, адже поширення коронавірусу тиснуло на час, тоді як очікування в цих умовах означало б куди більший ризик.

Зрештою, ідея розділити додаток Airbnb на два окремі застосунки – один для господарів, а інший для гостей – є доволі ризикованою і зовсім не терміновою, адже нічого наразі не вказує на таку потребу.

Читайте також: «Invest in Smart Friends Who Have Integrity: Advice From Angel Investor»

Підсумовуючи, Коллін наголошує на тому, що важливо робити висновки зі свого минулого. Дивлячись на власний досвід, експертка бажала б дозволити собі в минулому експериментувати більше і вчитися набагато швидше.

«Ми маємо магічну кулю в минулому, а не в майбутньому» тому потрібно використовувати можливість дивитись ретроспективно, міркувати, що ми могли б зробити по іншому, і тоді будемо мати цінну інформацію, яку зможемо використати в майбутніх рішеннях.

Більше про IT-Арену

З 7 по 9 жовтня у Львові тривала восьма щорічна технологічна конференція IT-Арена. Цього року подія поєднувала онлайн-виступи та живі зустрічі зі спікерами у найпрестижніших львівських готелях, кафе та інших знакових закладах. Кульмінацією заходу став суботній гала-концерт у Львівській Опері з конкурсом стартапів, шампанським та живою музикою.

Про ІТ-Арену можна дізнатися більше на сайті події.

Цю публікацію мовою оригіналу читайте на англомовній версії сайту LvivNowSix Questions You Should Ask. Airbnb's expert on how to make decisions

Читайте більше статей з Арени на Lviv Now у розділі Wealth&Democracy

Віталій Голіч



+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!