Скільки держава виділяє коштів на мешканців хоспісів на Львівщині

1558 0
Держава виділяє орієнтовно 200 грн на одну літню людину хоспісу чи пансіонату щодня.

На одного підопічного Львівського геріатричного пансіонату держава виділяє 6,5 тисяч щомісяця. У цю суму входить харчування, одяг та медичне обслуговування. Про це Тvoemisto.tv розповів керівник закладу Микола Модь.

Читайте також: (Не) Доглянута старість. Які умови в будинках для літніх у Львові і скільки це коштує

На думку директора, цього достатньо. У закладі працюють реабілітолог, психолог, донедавна був масажист, є спеціальний зал для занять, натомість є проблема з умовами для проживання, та чимало залежить від родичів і самих мешканців.

Загалом тут можуть жити 400 людей, хоча через карантин зараз проживає 283 людини.

Водночас у шпиталі Шептицького у Львові можуть прийняти 40 паліативних пацієнтів. Перебування тут коштує 590 грн за добу, розповідає Tvoemisto.tv керівниця паліативного відділення Марта Рипихович.

«Перебування тут коштує 590 грн за добу. В цю вартість ми вклали підгузки, чотириразове харчування, а також лікарський нагляд. Медики працюють щодня до 17:00, а після – в режимі телефонного нічного чергування», – говорить керівниця.

Читайте також: Хто такі медичні капелани і чому їх хочуть ввести у штати лікарень

Серед додаткових витрат, що не включені у вартість – медикаментозне забезпечення, що є індивідуальним для кожного. Окрім тих, хто може оплатити послуги, відділення додало до проєкту незахищені прошарки.

«Ви можете почути, що державні заклади також декларують подібну суму, як і ми. Різниця тільки у тому, що держава цю суму не виділяє і вони потребують дофінансування. А є стандарти – підгузок має бути замінений після кожного випорожнення. А що робити, коли держава рахує, що двох тобі вистачить? Це зменшує ціну, але порушує людську гідність», – говорить Марта Рипихович.

За її словами, паліативна допомога в Україні – забута ланка медицини. Шпиталь Шептицького, до прикладу, співпрацює з німецькою клінікою Святого Луки з Альтенбурга, то там паліатив для пацієнта вартує 250 євро за добу. Вони мають ерготерапевтів і особливо комфортні умови для пацієнтів з деменцією.

Читайте також: Після трагедії у Харкові на Львівщині шукають необліковані будинки для літніх людей

Зазначимо, що на Львівщині є 56 установи, які надають послуги людям похилого віку. 32 з них – приватні, а 24 – комунальні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!