Смерть Івана Вакарчука. Онлайн-уроки на антиукраїнських каналах. Твоє місто. Тиждень

10703 0
Жорсткіший карантин, місця примусової обсервації, фейки про COVID-19, порушники карантину, відкриття ринку землі, новий етап медреформи, онлайн-уроки для дітей на антиукраїнських канал, смерть Івана Вакарчука, масове експрес тестування на коронавірус на Львівщині — головне за третій тиждень карантину у влозі «Твоє місто. Тиждень»
Минув третій тиждень карантину і далі про головні події.
 
За новими правилами карантину у громадські місця лише в масках та респіраторах, гуляти у парках чи зелених зонах – зась, можна збиратися максимум по двоє людей і вигулювати домашніх улюбленців наодинці. Самоізолюватися мають не тільки ті, хто повернувся з-за кордону, а й пенсіонери віком від 60 років.
 
А ще в Україні облаштують місця для примусової обсервації. Це для тих, хто двічі покине місце самоізоляції, хто контактував з хворими на COVID-19, чи має симптоми цієї хвороби, але відмовляється від обстеження, чи хто в'їжджатиме в Україну з ОРДЛО чи окупованого Криму.
 
На Львівщині СБУ виявляє тих, хто поширює в мережі фейки про коронавірус, а поліція складає протоколи на тих, хто не дотримується самоізоляції і порушує правила карантину. Карають усіх гривнею.
 
В Україні таки запустять ринок землі – він має запрацювати у другій половині 2021 року. У перші три роки можна буде купувати не більше 100 гектарів землі в одні руки. З 2024 року – до 10 тис. гектарів. Крім того, перші три роки право на купівлю землі матимуть лише фізичні особи. Юридичні особи зможуть купити її лише з 2024 року. Поки що заборонили продавати землю іноземцям. Так буде доки це питання не вирішать на референдумі.
 
Розпочався новий етап медреформи: з 1 квітня має запрацювати програма медичних гарантій, що передбачає 27 безоплатних для пацієнта послуг, в тому числі і хірургічні операції. В умовах карантину та епідемії коронавірусу визначені лікарні все ж мають отримати кошти з держбюджету.
 
З понеділка на телеканалах стартують онлайн-уроки для школярів. Але й тут не обійшлося без скандалу: серед телеканалів, які транслюватимуть навчання є неоднозначні «112 Україна», «News One» та «ZIK». За даними медіаекспертів ці канали мають антиукраїнську позицію. Частина освітян у Львові виступили із чіткою позицію та рекомендацією учням не дивитися уроків на цих антиукраїнських каналах, а вчителям не використовувати контент для дистанційного навчання зі згаданих медіа ресурсів. 
 
Львів та Україна прощаються з Іваном Вакарчуком – багаторічним ректором Франкового університету, міністром освіти. Він здійснив ключову реформу – запровадив ЗНО. «Не стало справжнього патріота. Людини, яка своїм розумом і серцем здобувала нашу незалежність, а потім по цеглині розбудовувала рідну державу» – написав про батька Святослав Вакарчук.
 
За тиждень, що минув Україна подвоїла кількість хворих на коронавірус. Зараз їх більше тисячі і цифра не зупиняється.
 
Є люди, яким непросто, бо доводиться працювати під час карантину. Для своїх читачів “Твоє місто” запустило серію матеріалів з ними. Вже розмовляли з аптекаркою, лікаркою, надзвичайником.
 
У нас також запрацювали мобільні бригади, які перевіряють людей на COVID-10 експрес-тестами. Щодня 40-45 бригад займаються цим по області, є стаціонарні пункти у місті. Перевіряють в першу чергу тих, хто приїхав з-за кордону і є в групі ризику, а це медики, водії громадського транспорту, продавці у магазинах.
 
Дотримуйтеся карантину і бережіть себе. 
 
Наталя Лазарович
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!