Сьогодні – Покров Пресвятої Богородиці. Три факти про свято

5871 0
14 жовтня православні та греко-католики святкують свято Покрову Пресвятої Богородиці. І хоча свято не належить до 12-ти найбільших християнських свят, однак його шанують українці, особливо військові, які обрали Пречисту Діву Марію за свою покровительку й опікунку.
фото: hram-broshniv.at.ua, yevhenandrukhiv.wordpress.com

фото: hram-broshniv.at.ua, yevhenandrukhiv.wordpress.com

Історія свята

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv о. Тарас Байцар, з переказів відомо, що під час облоги Константинополя, яка загрожувала місту, народ зібрався на усильні моління у храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах, де зберігали її ризу. Один із учасників моління – святий Андрій Юродивий зі своїм учнем Епіфанієм побачив у храмі Богородицю, яка увійшла і стала перед престолом на молитву. Богородиця зняла покривало з голови – омофор – і покрила ним увесь народ і місто. Святий Андрій та Епіфаній, які бачили це видіння, зрозуміли, що Пресвята Богомати прийшла, щоб врятувати місто. Звістка про чудо блискавкою розноситься по всьому місті. Вороги відступили, і місто було врятовано.

Від тієї хустки-покрова празник отримав свою назву. Покров-омофор став символом опіки і заступництва Пречистої Діви Марії.

Однак коли саме відбулась ця подія, – з переказів невідомо. За одними даними, це могло бути V ст., інші дослідники сходяться на думці про початок Х ст.

Не відомо також чому 1 жовтня стало днем празника. Можливо, що того дня святий Андрій мав видіння, а можливо тому, що цього дня Східна Церква відзначає пам’ять святого Романа Сладкопівця, який склав багато гимнів у честь Пречистої Діви Марії. Наступного дня після празника Церква святкує пам’ять святого Андрія Юродивого.

Літургія

Празник Покрову має службу великих свят зі всеночним, але не належить до 12 великих празників. Він не має ані перед- ані попразденства.

Напередодні цього дня служать Велику вечірню з литією. А в надвечір'я свята є Утреня з читанням Євангелія і полієлеєм. У сам день свята відбувається Літургія. На класичній іконі Покрови Пресвятої Богородиці зображена Богородиця як головна постать, яка простирає свій омофор над містом, Церква, що молиться, Роман Солодкопівець, котрий співає кондак, і майже завжди − святий Андрій Юродивий зі своїм учнем, який вказує на своє видіння.

Святкування у Львові

У Львові є декілька церков Покров Пресвятої Богородиці. Одна з них – пам'ятка архітектури XVIII століття у Львові. Це колишні Костел Святого Миколая, Костел Найсвятішої Трійці та Святого Миколая Єпископа, Тринітарський костел що на вул. Грушевського, 2.

Ще одна церква Покрови Пресвятої Богородиці у Львова знаходиться у Львові на вул. Личаківській, 175. Цей храм побудували ще в 1934 р., посвятивши спершу Матері Божій Остробрамській. Храм виділяється в силуеті міста своїм незвичним виглядом, адже з його північної сторони височить вежа (висотою до 60 метрів) – унікальна у Львові, збудована на зразок флорентійських дзвіниць, яка до сьогодні прикрашає церковний комплекс.

Крім цих двох церков ще шість храмів у Львові мають престольний празник: Храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Величковського, 50/13), Храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Клепарівська, 35), Храм Покрови Пресвятої Богородиці (Львів-Рудно, вул. Володимира Великого, 24), Храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Сяйво, 14), Храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Щирецька, 36), Храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Демнянська, 4)

Однак мало хто знає, що в цей день храмовий празник буде і на Святоюрській горі. Навколо старої церкви Юра у XV ст. розташовувалися споруди різного призначення. На фіксаційному плані Клеменса Ксаверія Фесінґера ще можна бачити частину цих споруд, крім тих, що потрапили в межі фундаментів нового собору і на момент виконання плану вже не існували. Серед них була й каплиця Покрову Богородиці, прибудована до старої церкви. У ній до останнього моменту зберігалася чудотворна ікона Теребовлянської Богородиці.

Відтак сьогодні в соборі св. Юра відбудеться Архиєрейська Божественна літургія. Тут будуть зачитані Декрети про те, що на Святоюрській горі є два храмових свята – Юрія і Покрови. Продовження святкування, а також в межах святкування 150-ліття від дня народження Праведного Митрополита Андрея, в неділю, о 15:00 год. розпочнеться молитовна хода, загально-міська Вервиця вулицями міста за мир і Божу мудрість для українського народу. Від храму Святого Архистратига Михаїла і до Архикатедрального собору св. Юра. Під час молитовного ходу нестимуть Чудотворну ікону Теребовлянської Матері Божої. Маршрут пролягатиме: храм святого Архистратига Михаїла (вул. Винниченка, 22) – Римо-католицька Катедра – Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла – пам’ятник Святому Юрію Переможцю – пам’ятник Праведному Митрополиту Андрею.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!