Сьогодні – Покрова Пресвятої Богородиці: традиції та особливості свята

4538 0
Сьогодні, 14 жовтня, християни східного обряду святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці – покровительки козаків та захисників Вітчизни.
фото: orthodoxy.org.ua

фото: orthodoxy.org.ua

Чим вирізняється це свято та як підготуватися до літургії, журналіст Tvoemisto.tv дізналася в отця Тараса Михальчука – священика гарнізонного храму Петра і Павла.

Історичні цікавинки

Початок вшанування Покрови Пресвятої Богородиці датується V століттям, коли арабські племена здійснювали напади на Візантію. Одного разу, під час облоги Царгорода люди зібралися в храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах на всенічне богослужіння, щоб молитись про захист і допомогу. Перед тим святий Андрій Юродивий мав видіння, як Богородиця прийшла й своїм покровом – омофором – покрила усе місто. Тоді він і збагнув, що звертаючись до неї в молитвах, вдасться уникнути нападу. Так і сталося. Відтоді щороку омофор Святої Богородиці вшановується особливим святом.

Особливе значення воно має для українців, які нерідко опинялися в ситуації війни. Відомо, що козаки святили себе під покровом Богородиці й вірили у її захист і охорону. Українська повстанська армія була створена саме в день Покрови. А з 2014 року 14 жовтня офіційно є Днем захисника України.

Читайте також: Як у Львові відзначатимуть День захисника України. Програма заходів

Як підготуватися до літургії

Український народ шанує Святу Богородицю століттями. Безумовно, це дуже символічно – прожити цей день в особливий спосіб. Молитися за захист військових на Сході. Однак ми повинні пам’ятати, що героїзм починається не лише там, де хлопці віддають життя, а і в звичайних буднях. Маємо залишатися героями тут для своїх родин, колег, друзів, щоб бути готовими захищати Україну там. У свято Покрови нам варто зрозуміти, що зміни починаються з себе.

Особливості служби

«Літургія відбудеться, як прийнято на великі релігійні свята. У храмі вивісять прапори, що вшановують Богородицю. Як священик, говоритиму про моральні цінності, любов, взаєморозуміння. І хочу, щоб люди пам’ятали, що їм важливо принести впокорене серце, яким, як написано, Господь не погордить»  – зазначає отець Тарас Михальчук.

Дізнатися розклад святкових богослужінь у храмах Львова, що сьогодні відзначають престольний празник, можна за посиланням.

Підготувала Людмила Рубцова

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!