Сьогодні – сьома річниця трагедії на Грибовицькому полігоні

1884 0
Унаслідок пожежі під завалами опинилися троє рятувальників з Львівщини.
ФОТО: ЮРІЙ МАРТИНОВИЧ

ФОТО: ЮРІЙ МАРТИНОВИЧ

28 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалася пожежа, яку вдалося ліквідувати лише через два дні.  Уранці 30 травня рятувальники Львівщини ліквідовували пожежу на території сміттєзвалища в с. Збиранка Жовківського району, проте вже о 15:20 під час збирання пожежно-технічного обладнання на території сміттєзвалища відбувся зсув сміття з висоти близько 90 метрів.

Унаслідок цього під завалами опинилися троє рятувальників, а також, імовірно, еколог ЛКП «Збиранка», тіло якого так і не знайшли. Двоє рятувальників – Андрій Вненкевич і Богдан Юнко – служили у Жовкві, а третій – Юрій Рудима – працював у Рава-Руській. 

31-го жовтня 2016 року прокуратура Львівської області оголосила про підозру начальнику управління житлового господарства Львівської міськради Юрію Гольцю. Звинувачення стосувалися питання діяльності департаменту житлового господарства та інфраструктури в частині контролю дій ЛКП «Збиранка» щодо складування сміття та обвалу на полігоні в Грибовичах. У грудні 2020 року суд його виправдав.

Читайте також: У Великих Грибовичах, де було сміттєзвалище, відкрили біогазову електростанцію. Відео

Директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка та директора полігону Олександра Куприча звинуватили у порушенні правил безпеки та службовій недбалості. Ексміністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що відповідальність за ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі мають нести місцеві комунальники.

Зазначимо, що у Львові триває рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Завершити виконання робіт планують у липні цього року. За словами керівника ЛКП «Зелене місто»Тараса Калужного, найважливіші та першочергові заходи вже зробили. Крім того, полігон вкрили трьома ізоляційними шарами.

Нагадаємо, про те, як усе було 5 років тому, можна дізнатися у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!