Християни відзначають День святої Анни

2118 0
У Львові є кілька храмів, які відзначають перстольний празник.
фото: духовна велич львова

фото: духовна велич львова

Сьогодні, 22 грудня, християни східного обряду відзначають свято зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною. Свято започатковане у V ст., особливо поширилось у VIII ст. Саме тоді святий Андрій Критський уклав службу для празника, а Георгій Нікомедійський та Йоан Евбейський величали його у своїх проповідях.

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священника Матфана з Віфлеєму. Вона вийшла заміж за святого Іоакима, але довгий час Свята Анна була безплідною. У розпачі Іоаким подався у пустелю і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитину, молилася й Анна. Незабаром явився їй Архангел Гавриїл і сказав, що зачне вона дочку Марію, через яку буде дароване спасіння усьому світу і яку благословлятиме весь рід людський. Зачаття відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія.

Читайте також: Від класики до авангарду. Як львівські митці творять сучасну ікону

У Львові є кілька храмів, які відзначають перстольний празник. Один з них – церква Святої Анни, що розташована на розгалуженні вулиць Городоцької та Шевченка. Про храм йдеться у спецпроєкті Тvoemisto.tv «Нетуристичний Львів», який має на меті показати маловідомі цікаві місця старовинного Львова та привернути увагу до проблеми збереження багатої архітектурної спадщини міста і належної її охорони. Зокрема, у 1507 р. на місці церкви звели дерев’яну капличку, на згадку про вбитих міською сторожею учнів кравецького цеху, які хотіли покинути місто. Цей храм кілька разів горів, перебудовувався та відбудовувався. Сучасного вигляду церква святої Анни набула у 1927 р., після останньої реконструкції за проєктом Броніслава Віктора.

На виїзді зі Львова в напрямку Брюховичів розташована також невеличка однокупольна барокова церква святої Анни на вулиці Заозерній. Спецпроєкт Тvoemisto.tv «Нетуристичний Львів» розповідає, що ця церква відома ще з XVI ст. як парафіяльний храм сіл Велике та Мале Голоско.

Читайте також: На Львівщині відновили капличку у Крехівському монастирі

Сучасний вигляд церква отримала під час останньої перебудови у 1775 р. Нині це храм Успіння праведної св. Анни, що належить до Української автокефальної православної церкви. Свого часу в цій церкві Іван Руткович створив розкішний іконостас, з якого до сьогодні збереглися тільки дві ікони – «Акафіст Богородиці» (перебуває у фондах львівського музею історії релігії) та «Успіння Анни», яка залишилася у храмі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!