Сьогодні Конституційний суд розглядає Закон про мову. Під будівлею – акція протесту

1395 0
Під будівлею Конституційного суду України проходить одразу кілька акцій протесту на захист мовного закону.
фото: Львівська політехніка

фото: Львівська політехніка

Сьогодні, 3 листопада, відповідно до порядку денного засідання Конституційного суду України, продовжують розгляд справи щодо відповідності Конституції України мовного закону (Про забезпечення функціонування української мови як державної). Подання розглядають у закритому режимі. Про це повідомляє НВ.

Під будівлею Конституційного суду України проходить одразу кілька акцій протесту на захист мовного закону.

Подання до КС щодо конституційності Закону надіслав 51 народний депутат попереднього складу Верховної Ради ще в червні 2019 року. Серед авторів подання є здебільшого колишні та чинні депутати Опозиційного блоку (Михайло Добкін, Сергій Ківалов, Тарас Козак, Нестор Шуфрич, Наталія Королевська, Юлія Льовочкіна, Юрій Бойко) та інші.

Читайте також: Без інспекторів, але зі штрафами. Що таке новий закон про мову

У своєму зверненні до КС вони зазначили, що закон про мову нібито не відповідає Конституції та не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення «фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян» в Україні.

Нагадаємо, що Закон про мову (Про забезпечення функціонування української мови як державної) Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року. Він зміцнив позиції державної мови в Україні, його називали «історичним рішенням». 16 липня 2019 року закон набрав чинності.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!