Сьогодні у Львові відбудеться вечір пам’яті Юрія Вербицького

2068 0
25 серпня 2015 року о 18:00 у Львові в приміщенні культурно-освітнього центру імені Олександра Довженка (Сихів, вул. Червоної Калини, 81) відбудеться вечір пам’яті з нагоди дня народження Юрія Вербицького “Завжди у наших серцях”. Вхід вільний.
фото: photo-lviv.in.ua, nebesnasotnya.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua, nebesnasotnya.in.ua

У програмі вечора буде зустріч із людьми, котрі знали та пам’ятають Юрія Вербицького, також прозвучать його улюблені пісні.

Львівський вчений-геофізик, працівник НАН України, активіст Євромайдану, Герой Небесної Сотні Юрій Вербицький міг би святкувати сьогодні 52 роки. Його закатували 21 січня в околицях села Гнідин Бориспільського району.

Народився Юрій Вербицький 25 серпня 1963 року у родині геофізика Тараса Зиновійовича Вербицького та Тетяни Василівни Борачок. Мав старшого брата Сергія, 1958 року народження.

У 1985 році закінчив факультет геодезії Львівського політехнічного інституту. З  1994 року працював у відділі сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАН України, Львів. У 2013 захистив дисертацію на тему «Методичні та прикладні аспекти комплексного банку геофізичної інформації Карпатського регіону» і отримав науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук. Займався створенням апаратури і програмного забезпечення геофізичних і сейсмічних досліджень.

Юрій Вербицький мав перший розряд з альпінізму і неодноразово долав найскладніші маршрути на Кавказі. У 2007 році він зірвався з гори Дихтау в Кабардино-Балкарії. Його спускали з гори протягом двох діб. Травма не пройшла безслідно. Після цього випадку Юрій Вербицький кульгав.

Юрій спеціально взяв відпустку на роботі, поїхав на Майдан в середині січня 2014 року.

У ніч із 20 на 21 січня, коли 50-річний Вербицький розносив чай на Грушевського, його поранили в око. Представник Ради Майдану Ігор Луценко відвіз Вербицького в Жовтневу (Олександрівську) лікарню. Звідти обох активістів викрали невідомі – просто з офтальмологічного відділення – і 15 годин піддавали тортурам.

Поїхати на майдан Юрія Вербицького спонукало його відчуття справедливості. За словами одного із товаришів-альпіністів, він був далеким від політики, але казав, що не може стояти осторонь, коли робиться таке беззаконня. Казав: «Я маю бути там».

За матеріалами photo-lviv.in.ua

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!