Сьогодні в Україні святкують Покрову Пресвятої Богородиці. 10 цікавих прикмет на свято

7926 0
Здавна люди вірили, що Покрова приносить щастя, кохання і достаток.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Сьогодні, 14 жовтня, в Україні відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Здавна люди вірили, що Покрова приносить щастя, кохання і достаток.

Покрова Пресвятої Богородиці – одне із найважливіших християнських свят. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

За переказами, у 910 році Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами та святими, з’явилася людям, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі за визволення від ворогів, які оточили місто. Пресвята Діва Марія зі сльозами стала молити Бога за християн. Потім Божа Матір на знак того, що бере народ під свою опіку, покрила людей у храмі чесним своїм омофором (грецьке омофор – наплічник, тобто довга широка тканина з хрестом, яку носять священики на богослужіннях). Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках її блищав «краще за промені сонячні». Дивовижний покрив захистив місто.

Покрови Свято Покрови Божої Матері та ікона Покрови – символ невпинного заступництва Владичиці за рід людський. Воно є одним із найвеличніших свят, тому на честь нього досить часто освячують новозбудовані храми. Покров Пресвятої Діви – знак любові та участі, які Матір Божа відчуває до людей. Його благодать незримо осіняє й захищає кожну людину, оберігаючи від гріха і допомагаючи в нелегкий час.

У цей день часто призначали весілля. Нерідко 14 жовтня випадає перший сніг, який асоціюється з весільним покривалом або фатою. А ще в цього дня прощалися з осінню і зустрічали зиму: на Покрову до обіду осінь, а після обіду – зима.

Згідно з переказами та легендами, саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога із січовиків, які нічого, крім власної зброї не мали, та інших козаків, що за різними причинами залишалися у своїх куренях. А оскільки в ті часи основним календарем були церковні празники (свята) — то і маємо козацьке свято на Покрову.

До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої (Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня).

До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі (в тому числі сівба озимих) — завершено хліборобський цикл робіт. Зібраний урожай (достаток) та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць.

Сніг дає привід порівнювати сніговий покрив з весільним покривалом, а оскільки в цей час свідомо призначене і свято Пресвятої Богородиці, то ці порівняння поширюються і на неї.

Як відомо, після одруження дівчина була вже молодицею і мала покривати голову наміткою чи хусткою. Намітка — це стародавнє вбрання заміжніх жінок, яке зав'язували навколо голови. Вже після просватання дівчині-нареченій покривали голову хусткою. Для дівчат Покрова — найбільше свято: у молоді починався сезон вечорниць, а у господарів — період весіль, і юнаки залюбки брали участь у весільних обрядах.

Кажуть, якщо на Покрови багато снігу на Покрову – буде багато весіль в наступному році, а якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.

Окрім цього, 14 жовтня в Україні відзначають День захисника, День українського козацтва, а також День створення Української повстанської армії.

Нагадаємо, що у 8 храмах Львова сьогодні відбуваються святкові богослужіння з нагоди престольного празника. 

За матеріалами УНІАН та Вікіпедії



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!