Сьогодні в Україні святкують Покрову Пресвятої Богородиці. Історія і традиції

1074 0
З 2015 року указом президента України на свято Покрови призначили День захисника України.
Фото: galinfo.com.ua

Фото: galinfo.com.ua

Свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відзначають щороку 14 жовтня. Його вважають одним із найбільш шанованих у християнстві.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважають, що на Покрову у 1942 році утворили Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкують день УПА. А з 2015 року указом президента України на свято Покрови призначили День захисника України. А цього року назву свята дещо змінили, цьогоріч уперше відзначатимемо «День захисників і захисниць України».

Із історії:

За легендою у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист —  покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Традиції:

До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої (Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня).

До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі (в тому числі сівба озимих) — завершено хліборобський цикл робіт. Зібраний урожай (достаток) та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. Звідси беруть свій початок весільні осінні тижні.

Про Покрову існувало чимало прислів’їв, приказок і прикмет. «Яка погода на Покрову, такою буде і зима»; «Якщо до цього дня не опаде з вишень листя – на теплу зиму»; «Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома»; «Покрова накриває траву листом, землю снігом, воду льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

У свято Покрови Пресвятої Богородиці престольний празник відзначають вісім львівських храмів.

ПЦУ

  • Свято-Покровський кафедральний собор, вул. Грушевського, 2
  • Покрови Пресвятої Богородиці, Львів-Рудно, вул. Володимира Великого, 24
  • Покрови Пресвятої Богородиці, вул. Сяйво, 14
  • Покрови Пресвятої Богородиці, вул. Клепарівська, 35
  • Покрови Пресвятої Богородиці, вул. Величковського, 50/13
  • Покрови Пресвятої Богородиці, вул. Щирецька, 36
  • Покрови Пресвятої Богородиці, вул. Демнянська, 4

УГКЦ

  • Покрову Пресвятої Богородиці, вул. Личаківська, 175

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!