Сьогодні вперше відзначають День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

1368 0
Ізраїль наразі відзначив більше 2,5 тисяч українців званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту.
фото: korysniporady.com.ua

фото: korysniporady.com.ua

Сьогодні, 14 травня, Україна вперше відзначатиме День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Читайте також: У Львові відкрили вуличну виставку про Голокост. Фото

Пам'ятну дату цього року запровадила Верховна Рада України своєю постановою.

У школах, вишах та інших навчальних закладах проведуть заходи, присвячені цій темі. Також Міністерству освіти і науки рекомендували включати теми, присвячені Дню пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, до переліку тем конкурсів Малої академії наук України, рефератів, курсових та дипломних робіт у закладах вищої освіти.

Довідково

Станом на 1 січня 2020 р. Ізраїль відзначив 2 659 громадян України званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше тільки у Польщі, Нідерландах та Франції. Однак ця статистика не відбиває фактичну кількість людей, які рятували євреїв, і цей список у жодному разі не показує реальну допомогу у Другій світовій. Так, тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Звання «Праведники світу» Ізраїль присуджує для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям від знищення нацистами. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчатиме всі документи та покази свідків. Для отримання звання людина мала надавати значну або/та неодноразову допомогу євреям, без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим). Окрім того, не враховується допомога тих, хто допомагав своїм родичам.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!