Соратник Путіна з прибутків ТРЦ Ocean Plaza купив патронні заводи в рф – розслідування

760 0
Відомо, що власником ТРЦ є близький до Путіна російський олігарх Аркадій Ротенберг.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Прибутки зі столичного ТРЦ Ocean Plaza впритул до повномасштабного вторгнення йшли на фінансування російського воєнно-промислового комплексу. Про це йдеться в розслідуванні журналістки Інни Попович для проєкту Trap Aggressor.

Через ланцюжок різних компаній прибутки ТРЦ прямували на рахунки близької до Путіна родини Ротенбергів. За ці гроші сімʼя олігарха придбала два патронні заводи у РФ, які на замовлення російського ВПК виготовляли озброєння.  

До 2020 року бенефіціарами ТРЦ Ocean Plaza були спершу сам Аркадій Ротенберг, а потім його діти. Аби приховати свої активи від санкцій, Ротенберги володіли ТРЦ через ланцюг інших компаній: ТОВ «ІС «Либідь», ТОВ «Авангард-Віларті» та два кіпрські офшори.

У 2020 році третину бізнесу викупив український бізнесмен Василь Хмельницький, а більшою часткою заволоділи двоє швейцарців. Однак тіньовим власником все ще до сьогодні залишається Аркадій Ротенберг, на якого Україна повторно наклала персональні санкції у жовтні 2022 року.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza – ТОВ «ІС «Либідь» і «Авангард-Віларті», а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. Справу порушили за статтею – відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

За даними слідства, з Ocean Plaza через кіпрські офшори роками виводились мільйони доларів. Йдеться також про ухилення від сплати податків та внесення недостовірних даних у фінансову звітність для легалізації, отриманих у злочинний спосіб коштів. Лише з жовтня 2020-го включно по лютий 2022-ий на кіпрські рахунки з компанії «ІС «Либідь» перевели понад мільярд гривень.

Слідство також встановило, що саме за ці українські гроші син Ротенберга у 2017 році придбав 48% акцій «Тульського патронного заводу», а у 2019 році – 50% «Ульянівського патронного заводу». Пізніше заводи отримували привабливі державні контракти на виробництво озброєння.

У серпні минулого року спершу за рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включаючи ТРЦ Ocean Plaza. У вересні Печерський районний суд скасував арешт, спочатку на третину прав бізнесмена Хмельницького, а потім і на все майно. Це дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада. 

Щодо Ротенберга, його родини та фірм-власниць «Ocean Plaza» продовжується слідство.

 

Аркадій Ротенберг – російський олігарх, мільярдер, входить до найближчого оточення диктатора Володимира Путіна, його друг з дитинства.

Родина Ротенбергів будувала "Північний потік-2" та кримський міст через Керченську протоку. Ротенберг записаний власником так званого палацу Путіна.

У 2020 році російський Forbes назвав Ротенбергів найбагатшою родиною Росії зі статком 5,45 млрд дол.

З 2014 року Ротенберг перебуває під санкціями США та Євросоюзу. У жовтні 2022 року Володимир Зеленський наклав персональні санкції на Ротенберга на десять років.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!