Спілберг би плакав. У Львові презентують нові видання коміксів про кіборгів

4826 0
На книжковому форумі у Львові презентують нові видання коміксів «Кіборги». Історії засновані на реальних подіях, які відбувалися під час оборони Донецького аеропорту.
фото: ГО «Вірні традиціям»

фото: ГО «Вірні традиціям»

Перший пілотний випуск «Кіборги. Історія трьох» презентували на торішньому Форумі видавців. Пізніше видали перший том наступного проекту «Кіборги. Початок». Це дві незалежні одна від одної історії, які матимуть своє продовження, що типово для коміксів. «Історія трьох» переповідає події січня 2015 року, а в серії «Кіборги. Початок» йдеться про перші бої за Донецький аеропорт.

Створення серії ініціювало громадське об’єднання «Вірні традиціям», до якого входять юристи, медики та військові, які зараз на фронті і вже демобілізовані.

Читайте також: Іван Гаврилко: Після АТО я два тижні не хотів виходити з дому

Як розповіла для Tvoemisto.tv координаторка ГО «Вірні традиціям» із позивним «Док», історії, описані в коміксах, засновані на реальних подіях, що відбувалися на території Донецького аеропорту у 2014-му році. Це спогади українських вояків, які захищали термінал.

«Це історії самих кіборгів. Донецький аеропорт став легендарною точкою. Це ніби сучасна козацька Січ. У цих історіях багато неймовірних речей, самопожертви, гумору. От є історії про супергероїв – «Люди Х», «Супермен» та інші. А ми вирішили започаткувати кілька серій про наших героїв. «Історія трьох» – про двох побратимів, які виносили пораненого товариша. Дуже цікава розповідь! Якби Спілберг мав таку історію – він би плакав, зняв новий оскароносний фільм, і всі би плакали разом із ним», – додає вона.

На наступному Форумі видавців, який відбудеться 13-17-го вересня, презентують наступні два томи коміксів. Перший випуск «Кіборги. Історія трьох» мав наклад 10 тисяч примірників українською мовою і майже дві тисячі англійською. Планують, що наступні видання матимуть таку ж кількість.

«Насправді "Історія трьох" – це вже колекційне видання. Його продаж закрили. Чула, що одна канадійка купила український варіант для свого внука за 300 гривень», – каже «Док».

Пригадує, що складно було знайти художника. Створення таких коміксів передбачає роботу з військовими, які вимагають максимальної чіткості у деталях: точно відтворити зброю, амуніцію, події, картографію, розміщення блокпостів тощо.

Читайте також: Як у 20 років пройти Попасну, врятувати друга і залишитися в армії

«Ці комікси створюємо для тих, хто прийде після нас. Нащадки мають знати не придуманих суперменів чи бетменів, а наших справжніх героїв – хлопців, які воювали, воюють і знають, для чого це роблять», – розповідає координаторка і додає, що найбільш вдячна аудиторія – це підлітки і самі військові: «На такий ажіотаж ми не очікували. Особливо цікаво було спостерігати за реакцією дітей. Дитячий форум видавців – це було якесь одкровення. Хлопці-кіборги підписували комікси, розповідали історії, а діти не давали їм проходу і просили ще. Це дало нам величезне натхнення працювати далі».

Перший том серії «Кіборги. Початок» можна замовити на Facebook-сторінці «Кіборги» в обмін на благодійний внесок від 50-ти гривень. Ці кошти використають для створення наступних серій коміксів, а також для медичної та психологічної реабілітації воїнів. Окрім того, примірники розповсюджують і в книгарнях «Є» та в книжковому магазині на площі Катедральній (вартість – від 50-ти грн). 

Фото надали в ГО «Вірні традиціям».

Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!