Спілка художників програла апеляцію у справі готелю на площі Міцкевича

3191 0
Національна спілка художників звернулася до суду, щоб скасувати містобудівні умови і обмеження на будівництво готелю в центрі Львова.
Візуалізація 25-метрового готелю на пл.Міцкевича, 9

Візуалізація 25-метрового готелю на пл.Міцкевича, 9

Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив дію містобудівних умов і обмежень на будівництво готелю на площі Міцкевича,9, які раніше скасувала Національної спілка художників України. Суд вирішив, що Львівська міська рада нічого не порушила, коли видала містобудівні умови та обмеження на нове будівництво в історичному центрі міста. Про це повідомили «Наші гроші. Львів».

У 2020 році Національна спілка художників звернулася до суду, щоб скасувати містобудівні умови і обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича. На той момент компанія-забудовник ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» уже отримало МУО, але будівництво готелю ще не почали.

Читайте також: Мур xv століття на площі Міцкевича, де хочуть збудувати паркінг, збережуть. Що про нього відомо

Спілка художників заявила про порушення під час видачі МУО, адже територія готелю розташована в межах історичного центру Львова, що внесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Раніше на місці готелю розташовувалась кам’яниця другої половини XIX ст. Її зруйнували ще у 1997 році, але фундамент вважається пам’яткою архітектури національного значення. Тобто для будівництва необхідне погодження Міністерства культури та ЮНЕСКО, які забудовник не отримав.

У серпні 2022 року Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов НСХУ і скасував містобудівні умови і обмеження, проте це рішення компанія-забудовник оскаржила в апеляції.

В апеляційному суді депутати Львівської міськради і представники «Центру розвитку нерухомості» зазначили, що МУО були видані без порушень. Зокрема, представник управління історичного середовища міськради пояснив, що на момент видачі МУО житловий будинок на пл. Міцкевича, 9 визначили таким, який не підлягає внесенню до держреєстру пам`яток, а залишку його фундаменту не збереглись.

Як результат, Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду вирішила, що спілка художників не має права власності на об’єкт на пл. Міцкевича, 9, а тому охоронний договір, укладений між спілкою і міською радою, не є дійсним. Водночас суд наголосив на тому, що за чинним законодавством забудовник справді мав отримати позитивний висновок від Мінкульту і ЮНЕСКО на нове будівництво в історичному ареалі Львова, проте вже після отримання містобудівних умов і обмежень. Тому апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та відновив дію містобудівних умов і обмежень на будівництво готелю.

Читайте також: Як зміниться площа Міцкевича у Львові та хто за це заплатить

Нагадаємо, що у Львові планують реконструювати площу Міцкевича, ліквідувавши ділянку для руху транспорту. Одну смугу перенесуть як додаткову перед пам’ятником, а замість неї, де зараз автостоянка та смітники, хочуть облаштувати пішохідну зону. Паркінг зроблять підземним. З кінця грудня 2020 року на об’єкті працювала група реставраторів, яку очолював фахівець з Німеччини Дірк Брюггеманн-Булгаков. Їхня мета – ретельно законсервувати всі виявлені археологами на цій ділянці фрагменти й надійно захистити їх на період майбутніх будівельних робіт. 

Детальніше про те, як зміниться площа Міцкевича, читайте тут.

Ділянка готелю на площі Міцкевича, 9 розташована в межах давнього середньовічного місця. Готель, який там будують, потрапив на рештки Високого муру, що був першою лінією оборони львівських укріплень. Детальніше про Високий мур і те, чи планує забудовник залишити до нього доступ, можна дізнатися тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!