Спочатку спільнота, тоді будівництво. ІТ Кластер про будинок на Сахарова

7628 1
Про знесення вілли Терлецького представники львівського ІТ Кластеру дізналися з новин.

Львівський IT Кластер не має стосунку до будівництва офісного центру замість будинку Терлецького, що на вул. Сахарова, 52. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив СЕО львівського ІТ Кластеру Степан Веселовський.

«Останні два тижні дуже багато людей просять мене висловити свою позицію щодо будівництва офісного будинку на місці будинку Терлецького. ІТ Кластер у Львові не має жодного відношення до цього проєкту. Ми не є ініціаторами, і більше того дізналися про нього з новин. Наша організація ініціювала та впроваджує декілька інфраструктурних проєктів, а саме: Innovation District ІТ Park та ІТ Village. На даний час тільки ці два перебувають у реалізації та мають відношення до #lvivitcluster. Всі інші – ні», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Відео дня. Як виглядає будинок на Сахарова, який хочуть знести. Аерозйомка

За словами Степана Веселовського, зараз багато девелоперів користуються доброю репутацією їхньої організації і загалом ІТ індустрії та не питаючи будують щось для ІТ. Натомість, каже він, львівський кластер використовує інший підхід до створення інфраструктурних проектів: спочатку творять спільноти, а потім інфраструктуру. Усі інші спроби робити навпаки призводять, на думку ІТ Кластеру, до таких ситуацій, як з будинком Терлецького.

Нагадаємо, що наприкінці липня у Львові зареєстрували дві петиції про збереження та знесення будинку Терлецького на Сахарова, 52. Обидві набрали по 500 голосів.

Думки архітекторів та чиновників щодо цієї будівлі також розділилися. Більшість із них зазначають, що історичної чи архітектурної цінності будівля не має, але гармонійно вписується у структуру вулиці. Минулого тижня виконком міської ради дозволив ТОВ «Інсула Інвест» знести будинок і звести на його місці офісний центр. Це рішення викликало бурхливі обговорення громади. Будинок звели у 1907 році, певний час він належав українському аптекареві, колекціонеру та меценату Михайлу Терлецькому. Будівля не занесена до реєстру пам’яток, а у 90-х роках зазнала значної перебудови. 

Міський голова Андрій Садовий після реакції мешканців призупинив дію рішення виконкому та призначив його виїзне засідання, під час якого сказав, що рішення виконком не приймає — свою думку ще мають висловити експертні середовища, зокрема Львівська політехніка, Академія мистецтв та Спілка архітекторів.



Читайте також:
6 Серпня, 2019 14:15
Спостерігач Значить серед IT-шників мало курців неакцизної продукції
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!