Спровокована росією аварія на ЗАЕС буде фактично застосуванням росією ядерної зброї, – Зеленський

1578 0
Ніхто не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію, але весь світ разом здатний зупинити державу-терориста.
Фото: bankruptcy-ua.com

Фото: bankruptcy-ua.com

Росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС – і це фактично буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час виступу по відеозв'язку на конференції країн-партнерів України на рівні міністрів оборони 11 серпня, передає УП. 

«Певен, кожен із вас вже задумувався, як діяти, якщо росія застосує так звану тактичну ядерну зброю. Подумайте ще про ось це – росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, і за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше, ніж Чорнобиль, а по суті – тим же, що й застосування росією ядерної зброї, але без ядерного удару», – пояснив він.

Зеленський підкреслив, що ніхто не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію, але весь світ разом здатний «зупинити державу-терориста».

За словами Зеленського, що швидше вдасться зупинити росію, то швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку, а для цього треба посилювати проти рф санкції і не дозволяти їх обходити. Зокрема, потрібні жорсткі санкції проти «росатома» і всієї російської атомної галузі.

Читайте також: Закінчення гарячої фази війни не означає завершення «окопної історії», – очільник Міноборони

Крім того, додав президент, потрібно ще більше підтримувати Україну зброєю та снарядами. І зброя Україні потрібна «такої потужності, такої далекобійності, щоб росія була змушена нарешті задуматися про пошук мирного рішення».

«Ми маємо захистити Європу від цієї загрози. Захистити всі разом. А ймовірно, не тільки Європу. Бо Запорізька атомна станція в Україні – найбільша на нашому континенті. Третя за розмірами у світі. Шість енергоблоків», – підсумував Зеленський.  

Нагадаємо, у Міжнародному агентстві з атомної енергії заявляють, що обстріл у суботу, 6 серпня, поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції завдав певної шкоди, але радіація на нормальному рівні. 

Додамо, наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!