Стало відомо, які організації отримали найбільше погоджень на виїзд через систему «Шлях»

1528 0
Однак очолив список «найуспішніших» заявників до Львівської ОВА благодійний фонд «Чистий Київ».
Фото: GROMADA.LVIV.UA

Фото: GROMADA.LVIV.UA

Редакція «Наші гроші. Львів» отримала доступ до бази даних волонтерів, внесених до системи «Шлях» Львівською обласною військовою адміністрацією на прохання різних громадських організацій. 

У двадцятці організацій, які отримали найбільше погоджень на виїзд чоловіків, є відомі організації як «Львівський IT кластер» (280 осіб), «Народна самооборона Львівщини» (200), чи «Фонд допомоги Україні «Рух у майбутнє» (365), ініціатором створення якого є футбольний клуб «Рух» Григорія Козловського. Це реальні організації, про діяльність яких легко дізнатися.

Однак очолив список «найуспішніших» заявників до Львівської ОВА благодійний фонд «Чистий Київ» (385 людей), який називають одним із головних партнерів ЛОВА з питань гуманітарного допомоги. Ця організація була створена ще в 2020 році, а в кінці березня 2022 з’явилась сторінка у Facebook, але там досі лише кілька дописів, датованих 26 березня 2022 року, зазначають «Наші гроші. Львів».

В описі своєї діяльності «Чистий Київ» заявляє, що відвантажив понад 1500 тонн гуманітарної допомоги. Згадки про допомогу від фонду редакція також знайшла на сайтах органів місцевого самоврядування. Водночас «Чистий Київ» згадували кілька інших фондів, але контактів хоч когось з цієї організації надати не змогли.

Читайте також: У Львівській області посилюють контроль за системою «Шлях»

Загалом для «Чистого Києва» Львівська ОВА надала дозволи на виїзд майже 400 чоловіків, в тому числі і дуже сумнівних як для волонтерів. Наприклад, у травні 2022 року завдяки такому дозволу виїхав і, звичайно ж, не повернувся чотири рази судимий мешканець Старосамбірського району Іван Мочульський, оголошений тепер у розшук.

Скористався дозволом від ЛОДА і сам керівник та засновник фонду «Чистий Київ» 37-річний Максим Ткачик, який виїхав з України ще у серпні минулого року.

Нагадаємо, що західний кордон щодня перетинають приблизно 3 тисячі чоловіків віком від 18 до 60 років, які роблять це з використання системи «Шлях». Серед них – близько  200-300 осіб намагаються перетнути кордон під виглядом волонтерів. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!