Стали відомі результати ДНК-вакцини проти раку грудей після випробування на людях

1396 0
Науковці заявили, що вакцина безпечна, ефективна і не спричиняє тяжких побічних ефектів.
Фото: ВВС

Фото: ВВС

Експериментальна ДНК-вакцина проти раку молочної залози пройшла першу фазу випробувань на людях. Науковці з Медичної школи Університету Вашингтону заявили, що вакцина безпечна, ефективна і не спричиняє тяжких побічних ефектів.

Джерело: Українська правда, медичний центр Університету Вашингтону UW Medicine. 

Вчені вважають, що ДНК-вакцина зможе лікувати різні типи раку грудей, однак ці результати – не остаточні.

«Оскільки це було не рандомізоване клінічне випробування, результати слід вважати попередніми, але вони є достатньо обнадійливими, тому тепер вакцину оцінюватимуть у більш масштабному, рандомізований клінічному випробуванні», – сказала провідна авторка дослідження, директорка Інституту вакцин проти раку Мері «Нора» Дізіс.

Читайте також: Лікарня у Львові отримала препарат для вакцинації від раку шийки матки. Як зробити безкоштовно

Перші випробування вакцини за участі людей провели у 2001-2010 роках. Однак за пацієнтками спостерігали ще протягом десяти років після лікування, тому повні результати отримали лише зараз.

Відтак, у тестуванні препарату взяли участь 66 жінок із HER2-позитивним метастатичним раком молочної залози на 3-4 стадіях. Учасниць поділили на три групи. Усі вони отримали щеплення тричі з інтервалом у місяць, але у різних групах –різне дозування – 10, 100 або 500 мікрограмів. Також пацієнтки отримали імуностимулюючий препарат. Здоров'я учасниць оцінювали кожного місця при введенні вакцини, а також щорічно – від трьох до 13 років. Тривале спостереження було важливим, оскільки HER2 виявляють у багатьох інших типах клітин. Дослідники хотіли переконатися, що вакцинація з часом не викличе аутоімунних відповідей.

Читайте також: Одужати за 10 хвилин. Як на Львівщині діагностують жіночий рак на ранніх стадіях

За словами науковців, попередні результати показали, що вакцина викликала у пацієнток сильну імунну відповідь на ключовий білок пухлини. Найсильніша імунна відповідь спостерігалася у пацієнтів, які отримали середню дозу препарату (100 мкг).

«Результати показали, що вакцина дуже безпечна. Насправді найпоширеніші побічні ефекти, які ми спостерігали приблизно у половини пацієнтів, були дуже схожі на ті, які ви спостерігаєте під час вакцинації проти COVID-19», – сказала професорка Дізіс.

Зокрема, побічними ефектами було почервоніння та набряк у місці ін’єкції, у деяких випадках – підвищена температура, озноб і симптоми, що нагадують грип. Наразі триває друга фаза випробувань ДНК-вакцини проти раку грудей.

Що відомо про ДНК-вакцину проти раку грудей?

Вакцина націлена на білок, який називають рецептором епідермального фактора росту людини 2 (HER2). Вона міститься на поверхні багатьох клітин, але в 30% випадків раку молочної залози HER2 виробляється у сто разів більше, ніж у нормальних клітинах. Зазвичай «HER2-позитивні» види раку більш агресивні та частіше рецидивують після лікування, але надмірне вироблення HER2 також викликає імунну реакцію, яка може бути корисною.

HER2-позитивний рак молочної залози формує тип імунної відповіді, що називається цитотоксичним імунітетом. Пацієнти з цим типом імунної відповіді мають меншу ймовірність повторного розвитку раку після лікування та в середньому живуть довше ніж ті, у кого немає такої імунної відповіді. Щоб стимулювати таку імунну реакцію, Дізіс та її колеги створили ДНК-вакцину проти раку. Її основним діючим елементом є невелика ДНК, що спонукає клітини виробляти специфічний фрагмент білка HER2. Так нова вакцина має тренувати імунну систему хворих, і краще знищувати ракові клітини.

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!