«Став режисером ще у дитячому садку». Теплі спогади про Сергія Проскурню

2633 0
Театральний шлях у нього розпочався із «Лускунчика».
Фото: Сергій Проскурня

Фото: Сергій Проскурня

Сергій Проскурня – український театральний режисер, продюсер, лауреат премій Національної спілки театральних діячів України – народився у Львові 28 листопада 1957 року. Відомий діяч помер учора, 1 лютого. Друзі, колеги та знайомі діляться спогадами про режисера.

Спільні фото із продюсером опублікувала співачка Марічка Бурмака. 

«Такий живий, сповнений планів. Такий – юний душею. З 17 років я знала його. Режисер, митець, постановник, містифікатор. Марафон 50-річчя Червоної Рути так і не відбувся... Спи спокійно», – написала Бурмака.

Музичний виконавець Піккардійської терції Володимир Якимець із глибоким сумом говорить про смерть режисера.

Львівський артменеджер Павло Гудімов пише, що Сергій Проскурня завжди вносив свою особливу режисерську нотку у будь-яку компанію. Був близьким до всіх. Із його смертю назавжди пішла частина української культури і країни.

Не вірить у смерть друга український митець Юрій Журавель.

Сам режисер у листопаді 2020 року згадував, як почалася його кар'єра.

У вересні 1962 року мама повела Сергія в оперу на балет «Лускунчик». Після вистави вони зайшли до кафе-морозиво «Пінгвін», а потім – до сусіднього фотоательє. І наступного дня почався його шлях до режисури.

«Увесь тиждень мордував колег по дитячому садочку «репетиціями» «Лускунчика». Майже усі мелодії запам‘ятав та відтворював мізансцени. Особливо вдало – Adagio. Декораціями були кущики. Усі няні та вихователі відпочивали. Усі діти освоювали ази мистецтва. Оплески! Звичайно ж матусі», – розповідав сам Сергій Проскурня.

Довідка

Сергій Проскурня народився 28 листопада 1957 року у Львові. Музичну освіту починав по класу скрипки у Львівській дитячій музичній школі № 2. Був одним із засновників театрального фестивалю у Львові і дав йому назву «Золотий лев» (жовтень 1989). У 1998-1999 роках спільно з Мистецьким об'єднанням «Дзиґа» провів у Львові міжнародний арт-проект «Гранди мистецтва у Львівській опері». З 2007 року провадив творчу діяльність у рамках ТОВ «Проскурня Продакшн». У 2013-2014 роках втілив масштабний кінопроект «Наш Шевченко». 9 березня 2014 з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка вийшов фільм Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація». Став лауреатом премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» (2001) та імені Сергія Данченка (2017). Помер Сергій Проскурня 1 лютого 2021 року.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!