У столітньому музичному органі Латинської катедри у Львові знайшли давню записку

14971 0
На сьогодні в органі Катедри 23 голоси.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Цього тижня головний орган Латинського катедрального собору поїхав до Польщі на реставрацію. Повернеться він у храм приблизно через два роки. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив органний майстр Віталій Чижевський.

Якщо піднятися у Катедральному соборі на балкон, де розташовується головний інструмент храму, можна побачити лише пусті дерев’яні шафи. Зараз тут триває реставрація приміщення, а орган демонтували та відправили на реставрацію до польської фабрики «Ars Organum» поблизу містечка Зелена Гура у Польщі. Під час демонтажу спеціалісти ретельно вивчили інструмент, щоб дослідити не лише його технічний стан, а й історичну цінність. 

Читайте також: У Львові презентують віртуальну платформу «Артефакти фортеці Тустань». Де подивитися

«Все почалося з інвентаризації, під час якої ми дізналися нові факти створення інструменту. Вважалось, що орган був побудований у 1839 році, фабрикою органного майстра Яна Слівінського, який жив у Львові. На пульті є табличка Яна Слівінського. Але зараз після дослідження з’ясувалось, що це не зовсім так. Насправді, він був перебудований у 1899 році працівниками Яна Слівінського, а у 1839 році - його створив інший майстр - Роман Духенський», – розповідає Віталій Чижевський. 

За його словами, в інструменті є труби, які належать роботам майстрів, які працювали у XIX столітті у Львові – Роману Духенському та Ігнатію Жебровському. А на фабриці Яна Слівінського робили лише реготизацію цього органу: там переробили шафи, деякі механізми та додали труби. 

«На сьогодні в органі Катедри 23 голоси, з них тільки два є Яна Слівінського, і десь 50/50 це регістри Ігнатія Жебровського та Романа Духенського. У радянський час намагалися цей інструмент збільшити, додали ще голосів і зробили деяку суміш. На цьому інструменті зараз близько дві тисячі труб», – каже майстер.

Сам орган зроблений із дерева та спеціального органного металу – сплаву свинця та олова. 

Також цікавим фактом є те, що деякі труби були додані з органу, який можна побачити у Церкві святого Андрія. За словами майстра, їх з часом мають повернути туди. Зараз вони відокремлені від інструменту та чекають на свою подальшу долю. 

І це не єдина цікава знахідка. Віталій Чижевський розповів, що під час демонтажу інструменту, в елементах органної шафи знайшли записку, яку залишили працівники фабрики Яна Слівінського. Вона датується 1899 роком та має наступний зміст:  «Ті, що цей орган ставили, для вічної пам’яті тут підписалися»!. Львів, 1899. Юліан Райманн, Франтішек Бучак, Антоні Бар, Борусевич Ян, Лакування Генрик Бурштин».

«Після того, як орган у 1899 році перебудували, більше ніяких професійних реставраційних робіт не проводили. А кожні пів століття треба змінювати хоча б міхи органу. Коли інструмент не ремонтують сто років, то це вже критична ситуація. Тим паче, орган використовують щодня, щонайменше два рази на день. Тож цей ремонт зараз дуже потрібний», – каже органний майстер.

Читайте також: Що відомо про палац дідуся Шептицького, де знімали серіал «Кава з кардамоном»

Реставрують орган Латинського катедрального собору у співпраці з Інститутом «Полоніка». Доки великий музичний орган буде на реставрації, грати на літургіях буде менший, який розташований у вівтарній частині собору. Він вже був відреставрований у 2018 році.

Зараз у Львові є три діючі органи: у Костелі святого Антонія на вул. Личаківській, у Львівському органному залі та у Латинському катедральному соборі. 

Анна Чистякова

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!