Київ

Столичний Молодий театр став єдиним театром України, запрошеним на знаменитий фестиваль до Йорку

924 0
Шекспірівську виставу «Сон літньої ночі» театр вів українською мовою.
Фото: Депкультури КМДА

Фото: Депкультури КМДА

Київський національний академічний Молодий театр став єдиним серед українських театрів, який запросили до Британії на відомий у всьому світі York International Shakespeare Festival (YISF). Про це інформує Департамент культури Києва. 
 
Привід – показати світові українське прочитання постановки «Сон літньої ночі». Це столичному театру вдалося після успіху на Шекспірівському фестивалі у Вероні: 
 
«Виснажлива дорога — 30 годин до Великобританії і 30 годин додому — була вартою того, аби опинитися на театральному фестивалі міжнародного рівня. (...) Українське прочитання шекспірівської п'єси, в яку вплетено нашу обрядовість, співставляє міфологію античну і слов'янську, пов'язує минуле з сучасним і знаходить у глобальній сюжетній лінії ключ до національного коду», - йдеться в повідомленні.
 
Художній керівник Молодого театру та режисер вистави «Сон літньої ночі» Андрій Білоус розповідає: «Запрошення на такий фестиваль — уже нагорода. Це наша п'ята поїздка за кордон з виставою "Сон літньої ночі", скрізь її приймають добре. За три дні ми провели два воркшопи, показали виставу. Поспілкувалися із представниками інших фестивалів, обговорили майбутні колаборації. Приймали добре, ставлення було дуже уважним. І це не лише тому, що ми з України», - каже він.
 
На фестиваль поїхали актори Ілля Чопоров, Роман Новак, Віталій Бобух, Іван Потапов, Руслана Петрякова, Ніколетта Мочані та Дар'я Грачова. Актори кажуть, що дуже добре відчувають глядача і вже знають, як розставити акценти у виставі, щоб її розуміли навіть глядачі без знання української мови.
 
На поклон актори вийшли з українським прапором.
 
Постановка Молодого театру «Сон літньої ночі» вже багато разів заявляла про себе на міжнародних фестивалях. Минулого року її помітили у Вероні. У 2021 році — на XV Міжнародному Шекспірівському фестивалі в Єревані. У 2020 вистава привернула увагу театральних критиків на ІХ Шульц Фесті у Дрогобичі. А у 2019 "Сон…" переміг у Пекіні на World Theatre Education Alliance 2019 International Theatre Festival".
 
 
 
 

Зазначимо, York International Shakespeare Festival (YISF) заснований у 2014 році, його мета — показати місцеві адаптації творів Шекспіра поряд із міжнародними, зробити Шекспіра доступним для різних країн. Крім України, до Йорка приїхали театри з різних країн, серед них наші сусіди — Польща і Румунія.

ТЕГИ: театр, київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!